WAS REACTIE OP IRAN SYMBOLISCH? 'ISRAëL WIL GEEN AANVAL ONBESTRAFT LATEN'

Israël dreigde al dagen met een reactie sinds de grootschalige Iraanse aanval van afgelopen weekend. Of dat vannacht het geval was, is niet met zekerheid te zeggen. Wel zouden enkele drones in Iran zijn neergehaald. "Het gaat om de boodschap dat Israël een aanval op zijn grondgebied nooit onbestraft zal laten."

Israël heeft de aanval nog niet opgeëist, maar volgens meerdere internationale media, die zich baseren op Amerikaanse overheidsfunctionarissen, zitten de Israëliërs hierachter. De drones zijn uit de lucht geschoten, melden Iraanse staatsmedia. Dat zou te zien zijn in deze video: 

De drones zijn neergehaald bij de stad Isfahan. In de provincie met dezelfde naam zijn ook nucleaire faciliteiten gevestigd. "Dat complex is niet geraakt, wel een vliegbasis", zegt oud-commandant der strijdkrachten Mart de Kruif. Westerse landen en Israël vrezen al lange tijd dat Iran bezig is met de ontwikkeling van kernwapens. 

De Israëlische reactie was dus mogelijk een vergeldingsaanval van afgelopen weekend. Toen schoot Iran ruim 300 drones en raketten af, die met hulp van meerdere landen bijna allemaal uit de lucht zijn geschoten.

Die tegenreactie was weer een vergelding op de Israëlische aanval op het Iraanse consulaat in de Syrische hoofdstad Damascus. Daarbij kwamen zeker zeven mensen om het leven, onder wie een aantal hoge Iraanse militairen.

'Geest nu even in de fles'

Het antwoord van Israël toont volgens De Kruif aan dat het land een aanval op zijn grondgebied nooit onbestraft zal laten. Daarnaast is de reactie van Israël in zijn ogen symbolisch van aard. De boodschap: "We kunnen jou op je meest kwetsbare plekken raken. Dus als het moet ook het kernprogramma."

Volgens Midden-Oosten-verslaggever Pepijn Nagtzaam is Iran de aanval erg aan het bagatelliseren. "En het feit dat ze niet vol op het orgel gaan, zou erop kunnen duiden dat deze ronde van vergelding nu even klaar is en de geest voor nu in de fles blijft."

De-escalerend effect

Of de spanningen in het Midden-Oosten ook daadwerkelijk gaan afnemen, is afwachten. Maar volgens De Kruif heeft de luchtaanval wel degelijk een de-escalerend effect. "Iran praat namelijk over kleine drones en zegt niet veel schade te hebben. Ook wordt het volk niet opgehitst. Dit zijn indicaties dat Iran net als Israël ook vindt dat het voorlopig genoeg is. Ik denk daarom dat we deze aanval moeten zien als een voorlopig laatste daad."

Nagtzaam beaamt dat 'vandaag een groter conflict niet lijkt uit te breken'. "Maar het is gewoon heel moeilijk te voorspellen. Dat hangt af van acties van verschillende landen, en dat weten we niet. Maar de spanning blijft en die kan zo weer oplaaien."

2024-04-19T12:05:46Z dg43tfdfdgfd