TIENTALLEN DODEN IN KENIA NA DOORBREKEN DAM

Zeker 42 mensen zijn om het leven gekomen na een damdoorbraak in Kenia. Volgens de burgemeester van het district gaat het dodental nog verder oplopen. "Er liggen nog meer slachtoffers in de modder. We zijn nog bezig met bergen."

De dam brak door in de buurt van het dorp Mai Mahiu, in het district Nakuru. Die plaats ligt in de buurt van hoofdstad Nairobi. De regio wordt al weken geteisterd door een enorme hoeveelheid regen. "Het wordt alleen maar erger", zegt Afrika-correspondent Sophie van Leeuwen. "Het stopt niet, het gaat gewoon door."

Door de damdoorbraak zijn ook huizen weggespoeld, meldt de Britse krant The Guardian. Ook is een weg compleet geblokkeerd door de modder en meegespoelde troep.

"Het probleem is ook dat het water nergens heen kan", zegt Van Leeuwen. "Er is daar geen goede afwatering zoals in Nederland."

Huizen kwijt

De afgelopen weken zijn al meer slachtoffers gevallen door het extreme weer, dat door onder meer weerfenomeen El Niño en opgewarmd zeewater wordt veroorzaakt. Met de slachtoffers van de damdoorbraak komt het totaal op zeker 120 mensen in Kenia.

Het extreme weer heeft onder meer plotselinge overstromingen veroorzaakt, meldt The Guardian. Veel huizen en wegen zijn daardoor niet meer bruikbaar. Meer dan 130.000 mensen in Kenia zijn hun huis kwijt.

En dat is niet alleen in Kenia het geval. Ook in buurlanden Tanzania, Burundi en Uganda hebben duizenden mensen geen dak meer boven hun hoofd door de regen en overstromingen. In Tanzania heeft het weer al zeker 155 levens gekost.

Scholen dicht

Ondertussen blijven veel scholen dicht, uit angst voor nog meer overstromingen. "Het zou onvoorzichtig zijn om de levens van leerlingen en docenten op het spel te zetten, voordat er maatregelen worden genomen om de veiligheid te garanderen", zei de minister van Onderwijs van Kenia daarover.

De afgelopen weken zijn veel jonge slachtoffers gevallen. "Kinderen zijn natuurlijk heel kwetsbaar", zegt Van Leeuwen. "Het zijn degenen die als eerste door de stroming worden meegesleurd. En als je dan ook niet kan zwemmen..."

Er is voorlopig ook geen zicht op verbetering: het blijft de komende week nog veel regenen. "Dit is nog niet voorbij", concludeert Van Leeuwen.

2024-04-29T15:09:25Z dg43tfdfdgfd