RUSLAND KONDIGT TESTS MET TACTISCHE NUCLEAIRE WAPENS AAN: 'NIET DE EERSTE KEER'

Rusland heeft oefeningen met tactische nucleaire wapens aangekondigd. Het Russische ministerie van Defensie wil daarmee naar eigen zeggen het Westen afschrikken. "Als ze de tests inderdaad gaan doen, dan praat je echt over een escalatie van buitengewone vormen", zegt oud-commandant der landstrijdkrachten Mart de Kruif.

De laatste Russische nucleaire tests waren in 1990, ten tijde van de Sovjet-Unie. Sindsdien heeft Rusland wel vaker gedreigd met het gebruik van nucleaire wapens. "Het is de zevende of achtste keer sinds het begin van de oorlog met Oekraïne", zegt De Kruif.

De oud-commandant denkt dan ook dat deze aankondiging als signaal dient 'dat ze ergens niet zo blij mee zijn'. "Waarschijnlijk omdat de Britse minister van Buitenlandse Zaken geen bezwaren ziet tegen het inzetten van langeafstandswapens diep in Russisch gebied door Oekraïne."

'Groter dan bom op Hiroshima'

Tactische kernwapens zijn, zoals de naam al doet vermoeden, kernwapens die tactisch kunnen worden ingezet op het slagveld. "We praten over relatief kleine tactische wapens", zegt De Kruif. "Al is klein nog steeds groot, want je praat over grotere bommen dan de bommen op Hiroshima en Nagasaki." In 1945 werden beide Japanse steden door de Amerikaanse luchtmacht met atoombommen aangevallen. Ongeveer 250.000 mensen kwamen toen om het leven en met de aanval kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

Het grote verschil met strategische nucleaire wapens is dat de tactische wapens echt bedoeld zijn voor militaire doelen. Strategische nucleaire wapens worden daarentegen gebruikt om andere landen te vernietigen.

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat de oefening is bedoeld om de 'territoriale integriteit en soevereiniteit' te garanderen. Het zou een antwoord zijn op 'provocatieve statements en bedreigingen tegen Rusland van bepaalde westerse functionarissen', wat overeenkomt met de vermoedens van De Kruif.

Rusland heeft naar schatting zo'n 2000 tactische kernkoppen, waarvan een deel in Belarus staat gestationeerd.

De Kruif stelt dat dit soort dreigementen altijd zorgen moeten baren, maar dat tot nu toe reacties van het Westen ook hebben gewerkt. Bij een eerdere Russische dreiging heeft bijvoorbeeld de VS gezegd dat het binnen een week in staat zou zijn om de helft van de Russische krijgsmacht in Oekraïne uit te schakelen. Het is daarna niet van een daadwerkelijke nucleaire test gekomen. "Dus afschrikking werkt hier wel degelijk."

2024-05-06T10:51:03Z dg43tfdfdgfd