REISADVIES VOOR FRANKRIJK NAAR GEEL OM TERREURDREIGING

Het reisadvies voor Frankrijk gaat van groen naar geel. Dat betekent dat reizen naar Frankrijk mogelijk is, maar dat reizigers in het hele land extra alert moeten zijn.

Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Afgelopen zondag verhoogde Frankrijk het nationale dreigingsniveau naar het hoogste niveau, waarmee de terreurdreiging wordt ingeschat als 'waarschijnlijk'. Aanleiding was de aanval op een concertzaal in de buurt van Moskou, waarbij 137 mensen om het leven kwamen. 

Volgens de Franse overheid gelden de verhoogde risico's vooral in grotere steden. Door over te schakelen op het hoogste dreigingsniveau kan de Franse overheid meer veiligheidsmaatregelen inzetten om burgers te beschermen.

Terreurgroep

De Franse president Emmanuel Macron zei eerder deze week dat de terreurgroep achter de aanslag in Moskou ook eerder Frankrijk heeft geprobeerd aan te vallen. Naast Frankrijk heeft ook Italië het dreigingsniveau verhoogd sinds de aanslag.

Begin december verhoogde Nederland het reisadvies voor de Franse hoofdstad Parijs van groen naar geel om mogelijk gewelddadige aanvallen na een dodelijk steekincident bij de Eiffeltoren. De man die daarvoor werd opgepakt, zou trouw hebben gezworen aan de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). In februari werd dat reisadvies weer aangepast naar groen.

Landen sturen militairen

Rond de Olympische Spelen gaan verschillende landen militairen naar Frankrijk sturen om te helpen bij de beveiliging, zeggen bronnen bij het Franse ministerie van Defensie tegen persbureau AFP. Polen heeft in elk geval al toegezegd dat militairen zullen helpen bij 'het opsporen van explosieven en het voorkomen van terroristische daden'. Welke landen nog meer militairen sturen, is niet duidelijk.

In Frankrijk werd het dreigingsniveau vorig jaar ook opgeschroefd naar het hoogste niveau. Dat was in oktober. In januari werd het dreigingsniveau weer verlaagd.

2024-03-28T14:59:28Z dg43tfdfdgfd