POLITIEKE REL: IERLAND WIL ASIELZOEKERS TERUGSTUREN NAAR HET VK

Ierland is van plan asielzoekers terug te sturen naar het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Ierse regering reizen steeds meer migranten die bang zijn gedeporteerd te worden naar Rwanda vanuit het Verenigd Koninkrijk naar de Republiek Ierland. Via een noodwet wil de Ierse regering het mogelijk maken deze vluchtelingen weer uit te zetten.

Volgens de Ierse minister van Justitie, Helen McEntee komt zo'n 80 procent van de migranten het land binnen via het Verenigd Koninkrijk. Migranten steken de open grens over tussen Ierland en Noord-Ierland dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk.

Aan het Ierse RTE Nieuws verklaarde McEntee: "Het Verenigd Koninkrijk ziet sinds brexit een toename aan asielzoekers. Zij kiezen hun eigen beleid. Maar mijn focus als minister van Justitie is een effectief migratiebeleid in Ierland bewerkstelligen." De Ierse premier Simon Harris zei daarbij niets voor te voelen voor 'het bieden van een maas in de wet voor het migratieprobleem van een ander'.

Britse politici reageren aangebrand op het plan. Een regeringsbron in Londen verklaarde aan dagblad The Telegraph dat het Verenigd Koninkrijk geen asielzoekers zal terugnemen uit Ierland zolang de Europese Unie geen asielzoekers vanuit het Verenigd Koninkrijk accepteert in Frankrijk.

Enkeltje Rwanda

Vorige week keurde het Britse parlement de migratiewet goed die ervoor zorgt dat asielzoekers die illegaal het Kanaal oversteken uitgezet kunnen worden naar Rwanda. Premier Rishi Sunak beloofde de eerste asielzoekers binnen tien tot twaalf weken per vliegtuig met een enkeltje naar het Oost-Afrikaanse land te sturen. Vandaag zouden de eerste migranten al worden vastgezet in afwachting van de eerste vlucht.

In dit hotel in Rwanda komen de uitgezette migranten terecht:

Niet alleen het Verenigd Koninkrijk, ook Ierland kampt met onvrede over het toenemend aantal asielzoekers. In de afgelopen jaren is er brand gesticht bij asielzoekerscentra, zijn er anti-migratie demonstraties gehouden en braken er rellen uit in de Ierse hoofdstad Dublin nadat werd vermoed dat de dader van een steekpartij een migratieachtergrond had. Bovendien staat migratie in Ierland - net als in het Verenigd Koninkrijk - hoog op de politieke agenda wegens landelijke verkiezingen die later dit jaar gehouden zullen worden.

Voor brexit kon de Britse regering asielzoekers terugsturen naar Frankrijk. Volgens Europese afspraken moeten vluchtelingen namelijk asiel aanvragen in het land waar ze de EU binnenkomen. Maar sinds brexit geldt deze regel niet meer voor het Verenigd Koninkrijk en een nieuw verdrag over dit onderwerp is niet gemaakt.

Wel zijn er tijdens de brexitonderhandelingen afspraken gemaakt over migratie tussen Ierland (dat nog steeds bij de EU hoort) en Noord-Ierland (dat bij het Verenigd Koninkrijk hoort).

Ierland mag sinds kort geen vluchtelingen meer terugsturen naar Noord-Ierland. Een Ierse rechter bepaalde vorige maand dat het Verenigd Koninkrijk geen 'veilig land' is, omdat vluchtelingen daar de kans lopen naar Rwanda te worden gedeporteerd. Via een noodwet probeert de Ierse minister van Justitie deze uitspraak te omzeilen.

2024-04-29T19:25:07Z dg43tfdfdgfd