OPBRENGST DOOR EU BEVROREN MILJARDEN UIT RUSLAND NAAR OEKRAïENSE WAPENS

De Europese Unie gaat een groot deel van de opbrengsten van bevroren tegoeden uit Rusland besteden aan de verdediging van Oekraïne. Daarover zijn de EU-landen het vandaag eens geworden.

Het gaat om miljarden euro's van de Russische centrale bank, die werden bevroren toen Rusland Oekraïne twee jaar geleden binnenviel. Die bevroren tegoeden leveren elk jaar zo'n 2,5 tot 3 miljard euro op aan rente en dividend.

Eerder werd al besloten dat die opbrengst naar Oekraïne moet gaan. Aanvankelijk wilden de EU-landen het geld in wederopbouw steken, maar omdat de behoefte aan wapens en munitie nu zo groot is, worden de miljarden daarvoor gebruikt.

"Het geld zal dienen om de Oekraïense wederopbouw en militaire verdediging te ondersteunen in het kader van de Russische agressie", laat EU-voorzitter België vandaag weten. 

Bevestiging

Het akkoord moet nog bevestigd worden door de raad van ministers van de EU-landen. De afgelopen tijd hebben landen als Hongarije, de meest Russisch-gezinde lidstaat van de EU, zich nog weleens bedacht. 

De beheerders van het Russische geld, met name het Belgische geldkantoor Euroclear, mogen straks minder van de opbrengst zelf houden. Ze brengen straks 0,3 procent in rekening, eerst was dat meer dan 3 procent. Ook wordt 10 procent van het geld bewaard als buffer. 

Van de overige 90 procent van de opbrengst gaat 90 procent naar het Oekraïense leger. De rest krijgt een niet-militaire bestemming. Op die manier wordt tegemoetgekomen aan van oudsher neutrale lidstaten als Ierland, Oostenrijk en Malta, die niet willen bijdragen aan oorlogsvoering. 

Belastingdienst

Een kwart van de opbrengsten van het Russische geld wordt nu nog geïnd door de Belgische belastingdienst. Andere landen, waaronder Nederland, ergeren zich daaraan. België wil het geld vanaf volgend jaar overmaken aan Oekraïne, op voorwaarde dat andere EU-lidstaten en landen als de VS, Canada en Japan hetzelfde doen. 

Volgens Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, kan Oekraïne de eerste miljard euro al deze zomer tegemoet zien. 

2024-05-08T16:59:00Z dg43tfdfdgfd