ONVREDE OVER SUBSIDIE ONDERZOEK SLAVERNIJVERLEDEN: 'VEEL TE WEINIG'

Tot 2027 wordt er totaal 375 duizend euro uitgegeven aan onderzoek naar het slavernijverleden in Aruba, Sint-Maarten en Curaçao. Dat het bedrag naar onderzoek binnen het Caribische gebied gaat juichen onderzoekers toe. Maar het is wel veel te weinig, zeggen ze.

Volgens demissionair minister Robbert Dijkgraaf (Wetenschap) is het 'essentieel' dat er vanuit 'nieuwe perspectieven' onderzoek wordt gedaan naar het slavernijverleden.

Bevolking wantrouwend

Sociaal wetenschapper Paula Kibbelaar vindt het van grote meerwaarde dat er geld wordt vrijgemaakt voor 'eigen' onderzoek in het Caribisch gebied. Buitenlandse onderzoekers die onderzoek komen doen, kunnen minder geloofwaardig overkomen op de bevolking, zegt ze. "Er is een taalbarrière en een cultuurbarrière. Dat kan invloed hebben op het vertrouwen of de geloofwaardigheid."

"Onderzoekers die wonen in het Caribisch gebied praten de taal, hebben een netwerk en bepaalde relaties", gaat Kibbelaar verder.

Onderzoek slavernijverleden 

Zo vertelt sociaal wetenschapper Kibbelaar een voorbeeld van een onderzoek van een Curaçaose onderzoeker. "Zij hield interviews met Curaçaose ouderen die bijvoorbeeld het kleinkind waren van tot slaaf gemaakten. Zij interviewde deze ouderen over doorvertelde verhalen met betrekking tot het slavernijverleden." Deze onderzoekers waren bekend met de lokale bevolking en spraken dezelfde taal. 

"Er is veel onderzoek gedaan naar het slavernijverleden door mensen van buiten het Caribisch gebied", zegt historicus Coen van Galen van de Radboud Universiteit in Nijmegen. "Dat kan en is ook niet kwalijk, maar het geeft wel een scheve verhouding", legt hij uit. "Mensen komen langs, duiken in het onderzoek en gaan vervolgens buiten het Caribisch gebied de artikelen schrijven."

"Door geld vrij te maken voor onderzoek binnen het Caribisch gebied wordt men op de eilanden zelf de kans gegeven om te kijken welke vragen voor hen en voor de samenleving waarin ze leven belangrijk zijn", legt Van Galen uit.

Maar 375.000 euro tot 2027 voor drie landen vinden onderzoekers toch echt te weinig. Historicus Van Galen legt uit: "Voor één persoon is het veel. Als het verdeeld moet worden over meerdere personen blijft er niet zoveel over."

Veel te weinig geld

Ook sociaal wetenschapper Kibbelaar vindt dit bedrag veel te laag. "Onderzoekers moeten tegenwoordig samenwerken", legt ze uit. "Bij een Nobelprijs winnend onderzoek wordt er ook altijd internationaal samengewerkt."

Kibbelaar wil ondanks het volgens haar te lage bedrag wel meewerken aan het onderzoek. "Omdat het gaat om een actueel en sociaal-maatschappelijk belang. Maar andere onderzoekers zouden hierdoor mogelijk niet mee willen werken, waardoor er waardevolle ervaring en expertise ontbreekt." 

2024-04-19T18:21:00Z dg43tfdfdgfd