NOODWEER DUBAI VEROORZAAKT DOOR KUNSTMATIG OPGEWEKTE REGEN

Het noodweer in Dubai, waarbij tot nu toe één dode is gevallen, is het gevolg van kunstmatig opgewekte regen. Dat zegt een meteoroloog van Nationaal Centrum van Meteorologie (NCM) van de Verenigde Arabische Emiraten.

Het NCM heeft bevestigd dat maandag en dinsdag vliegtuigen zijn opgestegen om het weer te beïnvloeden. Tussen maandagavond en dinsdagmiddag vertrokken minstens zeven 'cloud seeding'-vliegtuigen om chemicaliën in de atmosfeer te verspreiden die de neerslag moesten bevorderen. 

Niet voor het eerst

Het land is in 2002 begonnen met het kunstmatig opwekken van regen om de hitte en de droogte aan te pakken, maar het gebrek aan goede afwatering in veel gebieden kan overstromingen veroorzaken. Het is niet voor het eerst dat deze technologie in het land voor grote problemen zorgt. In 2020 gebeurde precies hetzelfde. 

"Het is lastig te doseren. En geen goed idee", zei meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar toen al.  

Dinsdag viel in minder dan 24 uur tijd 254 millimeter regen. Dat was het meeste sinds het begin van de metingen in 1949. Gemiddeld valt er in Dubai nog geen 100 millimeter regen in een heel jaar.

Ondanks de ondergelopen huizen en wegen, en geschrapte vluchten, sprak het landelijke persbureau van Dubai dinsdag van 'regens van goedheid'. De regering raadde inwoners woensdag aan thuis te werken vanwege de weersomstandigheden. Scholen moesten gesloten blijven.

2024-04-17T08:49:17Z dg43tfdfdgfd