KAN TIKTOK éCHT VERBODEN WORDEN IN DE VS? EN VIER ANDERE VRAGEN

De Amerikaanse president Biden heeft een wet ondertekend die de populaire app TikTok verplicht om te breken met zijn Chinese eigenaar. En als dat niet gebeurt, kan het socialmediakanaal zelfs verboden worden in de VS. Correspondent Erik Mouthaan beantwoordt vijf vragen.

1. Waarom neemt de VS deze stap?

Volgens politici in Washington is het een risico dat meer dan 170 miljoen Amerikanen dagelijks worden blootgesteld aan filmpjes die worden aangestuurd met een algoritme dat in China wordt bepaald. Het zou kunnen leiden tot misinformatie, zeker in een verkiezingsjaar. Mouthaan: "De huidige Chinese eigenaar, Bytedance, zou niet genoeg afstand hebben van de Chinese communistische partij. Daarnaast is er bezorgdheid over de persoonlijke gegevens van de gebruikers."

2. Kan TikTok echt verboden worden in de VS?

De overheid kan appstores verbieden om de app aan te bieden, dus het zou het vooral moeilijk maken voor nieuwe gebruikers om zich aan te melden. Mouthaan: "Een ban op de app lijkt vooral een stok achter de deur, en zou pas over maximaal een jaar ingaan."

3. Is zoiets ooit eerder gebeurd?

De VS heeft in 2020 al een socialmediabedrijf gedwongen om van eigenaar te veranderen. De gay hookup-app Grindr was eigendom van een Chinees bedrijf, maar volgens de Amerikaanse overheid was dat een te groot risico voor de nationale veiligheid. Ook omdat de app gevoelige informatie bijhoudt van Amerikaanse burgers, zoals hun geaardheid en hiv-status. 

4. Wat gaat TikTok nu doen?

"Rechtszaken aanspannen. Het bedrijf zegt wel degelijk genoeg afstand te hebben van China. Het hoofdkwartier zit in Singapore en niemand in China zou invloed hebben. Ook vindt TikTok dat het Amerikaanse parlement zijn boekje te buiten gaat door één bedrijf onder de loep te nemen."

TikTok suggereert dat deze wet een poging is om Amerikaanse socialmediabedrijven als Instagram te helpen, en noemt het een aanval op de vrijheid van meningsuiting. Bytedance wijst erop dat de app miljarden in de Amerikaanse economie pompt.

5. Maken TikTokkers zich zorgen?

Influencers gingen de afgelopen weken naar Washington om te klagen bij politici. Maar zij kregen nul op het rekest, vertelt Mouthaan: “TikTok stuurde laatst een pushalert naar al zijn Amerikaanse gebruikers en riep hen op in actie te komen. Maar dat viel verkeerd bij de politici die dat zagen als een poging om Amerikaanse burgers politiek te beïnvloeden."

Een grote meerderheid van parlementsleden van beide partijen zegt dat TikTok best mag blijven op de telefoon van Amerikanen, maar dan niet zolang het in handen is van een Chinees bedrijf. 

2024-04-24T20:50:36Z dg43tfdfdgfd