JAKARTA GEEN HOOFDSTAD MEER, MAAR KRIJGT WEL SPECIALE ECONOMISCHE STATUS

Jakarta heeft van het Indonesische parlement een speciale status gekregen. Daardoor blijft de metropool het economisch centrum van het land. Indonesië bouwt een nieuwe hoofdstad op het eiland Kalimantan (Borneo).

Het parlement nam begin 2022 een wet aan waardoor het land een nieuwe hoofdstad krijgt. Dat wordt Nusantara, een stad die nu nog in aanbouw is in de provincie Oost-Kalimantan, circa 1200 kilometer ten noordoosten van Jakarta. 

Nusantara moet een milieuvriendelijkere stad worden dan het overvolle Jakarta, dat door het overmatig oppompen van grondwater dreigt weg te zakken. Met de bouw van de nieuwe hoofdstad is zo'n 30 miljard euro gemoeid.

Jakarta moet als het niet langer de hoofdstad is, kunnen blijven concurreren met andere wereldsteden, vindt minister van Binnenlandse Zaken Tito Karnavian. De speciale status moet ervoor zorgen dat 'de economische groei blijft versnellen en de stad een grotere bijdrage kan leveren aan de nationale economie'.

Jakarta blijft de hoofdstad van Indonesië totdat de president een decreet uitvaardigt waarin Nusantara officieel wordt aangewezen als nieuwe hoofdstad. De verwachting is dat dit later dit jaar zal gebeuren.

2024-03-28T07:43:45Z dg43tfdfdgfd