ISRAëL: BELANGRIJKE GRENSOVERGANG KEREM SHALOM HEROPEND VOOR HUMANITAIRE HULP

De grensovergang Kerem Shalom, tussen de Gazastrook en Israël, is volgens COGAT heropend voor de levering van humanitaire hulpgoederen. COGAT is de Israëlische instantie die toezicht houdt op de leveringen aan de Palestijnse gebieden.

De eerste vrachtwagens met hulpgoederen zijn volgens COGAT inmiddels bij de grensovergang aangekomen. Na een 'grondige veiligheidsinspectie' zouden de vrachtwagens de grens mogen oversteken.

Israël sloot de overgang afgelopen zondag na een raketaanval van Hamas. De raketten waren afgevuurd op Israëlische militairen bij de grenspost. Vier militairen kwamen om het leven, tien anderen raakten gewond.

Een van de belangrijkste grensovergangen

Kerem Shalom is na Rafah de belangrijkste grensovergang voor de levering van voedsel, medicijnen en andere goederen aan Gaza. De grensovergang in Rafah is sinds gisteren gesloten, na overname door Israël.

VN-hulporganisatie OCHA zei hier gisteren over: "We hebben momenteel geen fysieke aanwezigheid bij de grensovergang van Rafah, omdat COGAT ons de toegang tot dit gebied heeft ontzegd."

Verslaggever Pepijn Nagtzaam legt in deze video uit wat er precies aan de hand is in Rafah:

2024-05-08T08:57:48Z dg43tfdfdgfd