GROTE MEXICAANSE DRUGSBARON EN ZOON VAN 'EL CHAPO' OPGEPAKT

De Mexicaanse drugsbaron Ismael Zambada is opgepakt tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten. El Mayo, zoals hij wordt genoemd, is een van de oprichters van het beruchte Sinaloa-kartel. Ook één van de zoons van 'El Chapo' is gearresteerd.

El Mayo en Joaquin Guzmán López waren in El Paso in de Amerikaanse staat Texas toen ze werden aangehouden, zegt de Amerikaanse procureur-generaal in een verklaring.

Gewelddadig drugskartel 

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie is het Sinaloa-kartel één van de gewelddadigste en machtigste drugshandelorganisaties ter wereld. Zambada richtte dat kartel op samen met Joaquin Guzmán, El Chapo, die een levenslange gevangenisstraf uitzit.

Aanklagers in de Verenigde Staten beschuldigden Zambada in februari van een samenzwering om fentanyl te maken en te distribueren. Fentanyl is een synthetische pijnstiller met een tot 50 keer sterkere werking dan heroïne. 

Vliegtuigen, boten en onderzeeërs

Het kartel gebruikt vliegtuigen, boten en zelfs onderzeeërs voor de smokkel en zou daarmee honderden miljoenen dollars verdienen. Volgens Amerikaanse functionarissen is het gebruik van fentanyl de belangrijkste doodsoorzaak voor Amerikanen tussen de 18 en 45 jaar. 

Vorig jaar werd Ovidio Guzmán, ook een zoon van El Chapo, uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

2024-07-26T07:01:06Z dg43tfdfdgfd