GEBOREN NA 2008? DAN MAG JE (MOGELIJK) NOOIT MEER ROKEN IN VK

Britse jongeren die dit jaar vijftien jaar worden of jonger zijn, mogen mogelijk nóóit meer een sigaret aanraken. Daarvoor is momenteel een wet in de maak. Nieuw-Zeeland voerde eerder precies hetzelfde antirookbeleid in, maar dat werd vorig jaar door een nieuwe regering afgeschaft.

Het Britse parlement stemde gisteren in met een wetsvoorstel dat het voor iedereen die in 2009 of later is geboren verboden maakt om ooit tabaksproducten te kopen. 

De goedkeuring van het parlement betekent nog niet dat de wet er ook echt komt. Het plan wordt eerst verder behandeld en daarna moet het Hogerhuis zich er ook nog over buigen. 

Rookvrije generatie

Premier Rishi Sunak kwam met de plannen voor de rookvrije generatie, mogelijk in navolging van Nieuw-Zeeland. Dat land presenteerde eerder al een levenslang verbod op de verkoop van sigaretten aan iedereen die na 2008 was geboren. De wetten werden aangenomen, maar een nieuwe regering trok de wetgeving eind vorig jaar kort na de verkiezingen in

Het idee van de Britse wet is dat de minimumleeftijd waarop tabak mag worden verkocht vanaf 2027 jaarlijks een jaar wordt verhoogd. Die ligt nu nog op 18. Hiermee moeten toekomstige generaties ervan geweerd worden ooit te beginnen met roken. In Engeland is niet iedereen het ermee eens. Binnen de partij van Sunak stemden ook niet alle politici in met de plannen. 

Vapen aanpakken

Volgens het voorstel van Sunak moet ook vapen onder jongeren harder worden aangepakt en moet hierop strenger worden gehandhaafd. Zo moeten het makkelijker worden winkeliers te beboeten die tabak en vapes verkopen aan minderjarigen. Volgens de Britse overheid zorgt roken voor zo'n 80.000 doden per jaar in het Verenigd Koninkrijk.

2024-04-17T03:19:04Z dg43tfdfdgfd