FRANS LAGERHUIS STEMT VOOR WET DIE HAAR-DISCRIMINATIE VERBIEDT

Het Franse lagerhuis heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat discriminatie op basis van kapsel verbiedt. Voorstanders hopen hiermee zwarte mensen en anderen die vanwege hun haar te maken krijgen met negatieve reacties op de werkvloer te steunen.

Het wetsvoorstel werd ingediend door Olivier Serva, een parlementslid van het Frans-Caribische eiland Guadeloupe. Hij zegt dat als het uiteindelijk een wet wordt, Frankrijk het eerste land ter wereld zou worden dat discriminatie op basis van haar verbiedt.

"Dit is een grote stap voor ons land", zei Serva na de stemming. "Frankrijk kan trots zijn op zichzelf."

Het wetsvoorstel richt zich niet specifiek op discriminatie op basis van ras, hoewel dat wel de voornaamste motivatie voor het wetsvoorstel was. "Mensen die niet aan de eurocentrische normen voldoen, worden geconfronteerd met discriminatie, stereotypen en vooroordelen", vertelde Serva tegen persbureau AP.

Senaat

Het wetsvoorstel had in het Franse lagerhuis een meerderheid van 44 tegen 2 stemmen. De Franse Senaat gaat nu ook naar de wet kijken. Daar wordt wel tegenstand verwacht, omdat daar veel rechtse en rechts-conservatieve politici zitten. De tegenstanders van het wetsvoorstel zien het als een poging om Amerikaanse ideeën over ras en discriminatie ook in Frankrijk door te voeren. 

2024-03-28T19:59:56Z dg43tfdfdgfd