FAMILIE VERMISTE WEGWERKER BALTIMORE RADELOOS: 'WE ZIJN KAPOT VAN VERDRIET'

Een van de slachtoffers van het ongeluk met de brug in de Amerikaanse stad Baltimore heeft een gezicht gekregen. Het gaat om Miguel Luna uit El Salvador, een 49-jarige wegwerker die op het moment van instorting op de brug aan het werk was. De autoriteiten gaan ervan uit dat hij niet meer in leven is, net als vijf van zijn collega's.

Het ongeluk gebeurde in de nacht van maandag op dinsdag rond 03.00 uur lokale tijd. Meer dan een halve dag later, rond 19.30 uur, werd de zoektocht naar overlevenden in het ijskoude water definitief gestaakt. Vanochtend zoekt de Amerikaanse kustwacht met duikers verder naar lichamen.

Er waren acht mensen op de Francis Scott Key Bridge in Baltimore toen een vrachtschip een pijler van de 2,6 kilometer lange verkeersbrug ramde, waardoor die grotendeels instortte. Er werden maar twee overlevenden gevonden, onder wie één zwaargewonde. Die ligt in coma.

Bekijk hier beelden van het moment van het ongeluk:

De familie van Luna is radeloos. Hij laat een vrouw en zes kinderen achter. "We zijn kapot van verdriet", zegt zijn vrouw tegen het Spaanstalige Telemundo 44. "Onze harten zijn gebroken en we krijgen nauwelijks iets te horen."

Het gebrek aan officiële informatie wordt ook zo ervaren door Jesús Campos, een collega van Luna en de vijf andere vermisten. Op het moment van het ongeluk was Campos niet op de brug aan het werk. 

Telemundo 44 meldt een lijst met vermisten te hebben ingezien. Onder de omgekomen slachtoffers waren arbeiders uit Mexico, Guatemala en El Salvador. "Vaders van gezinnen", voegt Campos daaraan toe. "Mensen die iedere dag zorgen voor brood op de plank."

Zijn collega's waren bezig met herstelwerkzaamheden aan het wegdek op de brug toen het noodlot toesloeg. Ze hadden geen schijn van kans. "Het had mij ook kunnen overkomen", zegt Campos. "Ongeveer een maand geleden was ik nog aan het werk op die brug."

De exacte oorzaak van de aanvaring moet nog moet worden vastgesteld. Wel is intussen duidelijk dat het vrachtschip Dali, dat onder de vlag van Singapore vaart, vlak voor het incident zijn aandrijving had verloren. Vorig jaar doorstond het schip nog twee inspecties en werd een defecte brandstofdrukmeter gerepareerd.

Belangrijke verkeersverbinding

Onderzoekers van de inspectiedienst van het Singaporese ministerie van Transport zijn onderweg naar Baltimore om de Amerikaanse kustwacht bij te staan.

De Francis Scott Key Bridge uit 1977 gold als een belangrijke verbinding bij Baltimore, een stad naast hoofdstad Washington. Er reden dagelijks zo'n 31.000 voertuigen overheen.

2024-03-27T10:56:47Z dg43tfdfdgfd