FAMILIE EIST ONDERZOEK NAAR DOODSCHIETEN TURKS-AMERIKAANSE ACTIVIST OP WESTOEVER

De familie van een Turks-Amerikaanse vrouw die gisteren door Israëlische soldaten werd doodgeschoten op de Westelijke Jordaanoever, eist een onderzoek naar haar 'gewelddadige dood'. De 26-jarige Aysenur Ezgi Eygi werd doodgeschoten bij een protest in de plaats Beita. De VN en Amerika roepen ook op tot een onderzoek.

De activist werd volgens haar familie in het hoofd geraakt. Een poging om haar in het ziekenhuis te reanimeren mislukte. "Haar leven werd onnodig, onrechtmatig en gewelddadig door het Israëlische leger ontnomen", schrijven haar nabestaanden.

De Turks-Amerikaanse vrouw was lid van de pro-Palestijnse beweging International Solidarity Movement (ISM). Ze protesteerde gisteren in Beita tegen de uitbreiding van Joodse nederzettingen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

Volledige aansprakelijkheid

"We roepen president Joe Biden, vicepresident Kamala Harris en minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken op om een onafhankelijk onderzoek te starten", schrijft de familie in een verklaring. Ze wil 'volledige aansprakelijkheid voor de schuldige partijen'.

In een eerste reactie liet het Witte Huis weten 'diep geschokt' te zijn. Amerika roept Israël op om de dood van de vrouw te onderzoeken. Het Israëlische leger meldt dat soldaten schoten op een mannelijke 'aanstichter' die met stenen gooide. De strijdkrachten zeggen de omstandigheden waaronder Eygi werd geraakt verder te onderzoeken.

VN-secretaris-generaal Guterres heeft via een woordvoerder laten weten 'een volledig onderzoek' te willen. Hij spreekt over de plicht van de Israëlische overheid om burgers te beschermen tegen geweld.

Turkije heeft in een verklaring onomwonden de Israëlische premier Benjamin Netanyahu verantwoordelijk gesteld van haar dood.

Fouad Nafaa, directeur van het Rafidia-ziekenhuis in Nablus, vertelde persbureau Reuters dat Eygi daar in kritieke toestand aankwam, met een ernstig hoofdletsel. "We probeerden haar te reanimeren, maar helaas stierf ze."

2024-09-07T10:39:27Z dg43tfdfdgfd