BRON DEFENSIE: LEGER ISRAëL KLAAR VOOR INVAL IN RAFAH

De Israëlische strijdkrachten hebben alle noodzakelijke voorbereidingen getroffen voor een inval in Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Dat zegt een hoge defensiefunctionaris tegen persbureau Reuters. De inval kan volgens de bron beginnen zodra de Israëlische regering daar toestemming voor geeft.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft eerder al meermaals aangegeven Rafah te willen binnenvallen, ondanks flinke kritiek van de internationale gemeenschap op dit plan. De vrees is dat er nog veel meer burgerslachtoffers zullen vallen omdat veel ontheemde Palestijnen naar de in het zuiden gelegen plek zijn gevlucht.

Ook zou er al een datum gekozen zijn voor de inval in de stad, maar het is niet bekend wanneer. Israël ziet Rafah als het laatste bolwerk van de Hamasbeweging in de Gazastrook. Of en hoeveel mensen van Hamas zich daadwerkelijk verschuilen in de stad, is niet bekend. 

'Totale escalatie' 

Daarnaast is ook niet duidelijk wat de voorbereidingen van het leger betekenen voor de onderhandelingen over een staakt-het-vuren. Al langere tijd proberen landen als Egypte, Qatar en de VS te bemiddelen tussen beide partijen, maar vooralsnog zonder succes. Gisteren nog riep de woordvoerder van de gewapende tak van Hamas op tot 'totale escalatie' in de regio. Ook liet hij weten blij te zijn met de aanval van Iran op Israël van twee weken geleden. 

Het Israëlische leger liet vandaag weten veertig posities van Hezbollah in het zuiden van Libanon te hebben aangevallen met gevechtsvliegtuigen en artillerie. Het gaat om doelen in de streek van het dorp Ayta al Shaab dat een kilometer van de Israëlische grens ligt.

De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant zei eerder dat al de helft van de commandanten van de sjiitische beweging Hezbollah in het zuiden van Libanon is gedood en de andere helft zich schuilhoudt of wegtrekt.

Raketaanval

Gisteravond nog meldde de door Iran gesteunde rebellengroep zelf tientallen raketten te hebben afgevuurd op het noorden van Israël. Het zou een reactie zijn op de dood van meerdere burgers bij een aanval in het zuiden van Libanon.

In een verklaring verwijt Hezbollah dat Israël verantwoordelijk is voor 'het gruwelijke bloedbad in Hanin en het doden en verwonden van burgers'. Vanuit het noorden van Israël kwamen na de inslag van raketten meldingen van 'wijdverspreide' stroomuitval.

De spanningen tussen Hezbollah en Israël zijn opnieuw hoog opgelopen sinds de oorlog tussen Israël en de Palestijnse organisatie Hamas in de Gazastrook. 

2024-04-24T15:34:45Z dg43tfdfdgfd