BEER DIE VIJF MENSEN VERWONDDE IN SLOWAKIJE IS DOODGESCHOTEN

De bruine beer die een kleine twee weken geleden vijf mensen, onder wie een 10-jarig meisje, verwondde in de Slowaakse stad Liptovský Mikuláš, is doodgeschoten. Dat heeft de Slowaakse klimaatminister bekendgemaakt.

De beer kon na tien dagen worden gelokaliseerd door de autoriteiten, met behulp van onder meer een drone. Het dier is in het bos doodgeschoten, meldt de Britse omroep BBC.

Hoe de beer op 17 maart door de straten rende, zie je hier:

De afgelopen week gold een 'staat van alertheid' in de Slowaakse regio, omdat er werd gevreesd dat er meer beren zouden aanvallen.

Eerder deze maand overleed een 31-jarige toerist uit Belarus na een ontmoeting met een andere beer in het noorden van Slowakije. De vrouw viel tijdens haar vlucht voor het dier van een helling. Bij de val liep zij dodelijk hoofdletsel op, volgens de politie.

Wet aangenomen

De Slowaakse regering heeft inmiddels een wet aangenomen die het schieten van beren toestaat in speciale zones, als de dieren de openbare veiligheid in gevaar brengen. "Als er in deze zones een beer aanwezig is, is het duidelijk dat de beer zijn angst voor mensen kwijt is geraakt", zegt de Slowaakse minister van Milieu.

Slowakije telt zo'n 1100 à 1200 wilde beren. Meestal vermijden ze mensen als ze die op tijd opmerken. Ze kunnen wel aanvallen als er een verrassende ontmoeting plaatsvindt of als vrouwelijke beren denken dat hun welpen worden bedreigd.

2024-03-27T12:41:55Z dg43tfdfdgfd