ANGSTAANJAGENDE DRAKENDRONE NIEUWSTE WAPEN OEKRAïNE: 'SOLDATEN MOETEN WEL VLUCHTEN'

Het Oekraïense leger deelt filmpjes van hun nieuwste wapen: een drone die withete metaaldeeltjes uitstort over een rij bomen waar zich mogelijk Russische soldaten verschuilen. De drone zet de hele bomenrij in lichterlaaie. Er wordt al meteen een vergelijking gemaakt met de draken uit de fantasyserie Game of Thrones. Vandaar de naam drakendrone.

Drones worden steeds belangrijker in de moderne oorlogsvoering. De oorlog in Oekraïne toont dat aan. Zowel de Oekraïners als de Russen gebruiken ze veelvuldig om elkaar aan te vallen. Het gaat dan bijna altijd om drones met een explosieve lading. De ontploffing heeft een vernietigend effect binnen een straal van enkele tientallen meters.

Thermietmunitie

De drakendrone werkt anders en kan over honderden meters schade aanrichten. Chris Colijn, redacteur van RTL Nieuws met als standplaats Kyiv, de hoofdstad van Oekraïne: "De drakendrone draagt zogeheten thermietmunitie, dat zijn stukjes metaal met een temperatuur boven de 2000 graden Celsius. Afgaand op beelden die het Oekraïense leger deelt, wordt de drone gebruikt tegen Russische soldaten die zich in de bossen verschuilen. Door de thermietmunitie vliegen de bomen in brand, en moeten de soldaten vluchten. Soms rennen ze dan een open veld in, waar ze geen dekking hebben en een makkelijk doelwit zijn." 

Oekraïners reageren opgetogen op de filmpjes die het leger publiceert. Niet toevallig zitten daar gifjes bij gebaseerd op de populaire fantasyserie Game of Thrones.

Chris Colijn: "Het Oekraïense leger is erg goed in PR. Nieuwe wapens krijgen vaak bijnamen, net als deze 'drakendrone'. Een gevolg daarvan is dat de gemiddelde Oekraïner heel goed op de hoogte is van allerlei verschillende soorten wapens. Zelfs kinderen hebben er verstand van, want er wordt veel over gepraat. Er worden ook elke dag video’s gedeeld van succesvolle aanvallen op de Russen. Andersom gebeurt dat trouwens ook: Russische Telegramkanalen staan vol met video's van succesvolle aanvallen op Oekraïne."

Het gebruik van thermiet zoals in de drakendrone is niet verboden volgens de Conventies van Geneve. Die internationale verdragen gaan over het humanitair oorlogsrecht. Maar thermiet kan, net als bijvoorbeeld napalm, ernstige brandwonden veroorzaken. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch maakt zich dan ook ernstige zorgen over dit soort wapens. En dan vooral over de bescherming van burgers. 

Meer nieuwe wapens

Behalve de drakendrone ontwikkelt Oekraïne nog veel meer nieuwe wapens zelf. Colijn: "Zo is er sinds kort een nieuwe drone-raket, de Paljanitsa. Oekraïne zegt dat het wapen een bereik van ruim 600 kilometer heeft, waardoor het Rusland ver achter het front zou kunnen raken. Ook hier is de naam niet willekeurig: het woord paljanitsa is voor Russen moeilijk uit te spreken, en werd vooral in 2022 vaak gebruikt om Russische spionnen te identificeren - net zoals de Nederlanders het woord 'Scheveningen' gebruikten als test voor Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Een paljanitsa is een soort brood, maar het woord heeft door de oorlog een hele nieuwe betekenis gekregen."

In vrij korte tijd is de schaal van de Oekraïense wapenproductie sterk gegroeid. Zo heeft Oekraïne onlangs ook een zelfontworpen en -gebouwde pantserwagen onthuld.

Colijn: "Oekraïne was voor zulke voertuigen erg afhankelijk van westerse landen, maar maakt nu steeds meer zelf. Het doel van Oekraïne is om de komende jaren zelf een groot deel van de benodigde wapens te produceren, zodat het land minder afhankelijk wordt van militaire steun uit Europa en de Verenigde Staten."

2024-09-07T07:24:33Z dg43tfdfdgfd