AL 24 UUR VAST OP VLIEGVELD IN DUBAI NA NOODWEER: 'MENSEN VALLEN FLAUW'

Van ruziënde mensen tot passagiers die flauwvallen. De spanningen op het vliegveld in Dubai lopen hoog op na de extreme regenval van afgelopen dinsdag. Florine (27) zit momenteel samen met haar vriend al 24 uur vast op het vliegveld en kan haar ogen niet geloven. "Je wordt aan je lot overgelaten."

Florine uit Amsterdam was samen met haar vriend drie weken op vakantie in Bangkok. Toen ze eerder deze weken terug wilden komen naar Nederland, hoorden ze in Bangkok dat er 'chaos was in Dubai'. "Overal in het nieuws werd afgeraden om naar Dubai te komen, maar onze retourvlucht zou via Dubai gaan", vertelt Florine aan RTL Nieuws. 

"Toen we navraag deden bij onze vliegtuigmaatschappij Emirates kregen we te horen dat de situatie goed genoeg was om naar Dubai te gaan. Als we het op een andere manier zouden willen, moesten we daar extra voor betalen."

Zwaarste regenval

In de Verenigd Arabische Emiraten viel afgelopen dinsdag in minder dan 24 uur tijd 254 millimeter regen volgens het nationale meteorologische centrum. Dat was het meeste sinds het begin van de metingen in 1949. Het stormweer is zeldzaam in de woestijnstaat. Volgens media viel er in korte tijd evenveel regen als er normaal in een jaar valt.

Nadat Florine in Dubai aankwam, groeide de wanhoop bij haar en haar vriend. Ze zag schreeuwende mensen om haar heen en een oudere vrouw die onwel werd. "De spanningen lopen hier heel hoog op. Mensen weten niet waar ze aan toe zijn, we krijgen geen communicatie vanuit Emirates en je blijft maar wachten."

Geen compensatie

Vanuit de vliegtuigmaatschappij kan ze ook niet echt op een compensatie rekenen. Tot nu toe heeft ze in Dubai een voucher gekregen voor een maaltijd en koffie. "Maar niemand heeft er hoop op dat we worden gecompenseerd. Ze zullen het waarschijnlijk op de weercondities gooien."

Dubai International Airport is een van de drukste luchthavens ter wereld. Op sociale media werden deze week veel beelden gedeeld van ondergelopen snelwegen en winkelcentra. De frustratie bij Florine zit vooral in het gebrek aan communicatie vanuit Emirates. "Als je iemand aanspreekt, kan niemand je helpen. Je wordt aan je lot overgelaten en er wordt ook niet onderling gecommuniceerd bij Emirates. Er zijn onder meer twee vluchten naar Amsterdam vertrokken waar nog lege stoelen in zaten. Ja, als je dat hoort..."

Net als Florine zit ook Melissa (38) uit Rotterdam vast op het vliegveld in Dubai. Zij zou samen met haar gezin naar Sri Lanka gaan, maar ze hadden een tussenstop in Dubai. "We hebben nog navraag gedaan bij Emirates, maar kregen steeds te horen dat we ons geen zorgen hoefden te maken. ‘Everything will be alright’, zeiden ze."

'Schokkend'

Maar op het moment dat ze op terminal A aankomen ziet Melissa een 'absurde' situatie. Overal liggen mensen op de grond te slapen en op andere plekken stonden er ellenlange rijen. "Mensen vielen flauw in de rij en kregen ruzie met elkaar."

De nieuwe vlucht van Melissa en haar gezin staat gepland voor vannacht om 01.30 uur. Inmiddels zijn ze al 36 uur onderweg naar Sri Lanka. "Emirates had beter vooraf moeten zeggen dat ze dit niet aankunnen. Je krijgt ook helemaal geen vergoeding. Iedereen is prikkelbaar en heeft een kort lontje."

2024-04-19T15:06:00Z dg43tfdfdgfd