ZES KANDIDAAT-ONTWERPERS VOOR NIEUWBOUWPROJECT M HKA

Er is een nieuwe horde genomen in het nieuwbouwproject voor het M HKA, het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen. Uit 54 inzendingen heeft een selectiecommissie met experten een shortlist met zes kandidaat-ontwerpers gefilterd. Het gaat om een mix van Vlaamse en internationale architecten. De zes kandidaten kunnen nu hun voorstel voor het nieuwe museumgebouw uitwerken. Begin 2025 beslist de Vlaamse regering welk ontwerp het finaal haalt.

Er zijn al jaren plannen voor een gloednieuw onderdak voor de M HKA-collectie. De nieuwe locatie ligt wel al vast. Het nieuwe museum komt op de plaats van het hof van beroep aan de Gedempte Zuiderdokken. Maar het dossier kende de nodige hindernissen. De eerste nieuwbouwprocedure, inclusief ontwerpwedstrijd, liep op een sisser af omdat er geen eensgezindheid was over het project.

In 2021 werd beslist om het dossier een tweede kans te geven en in 2023 schreef de Vlaamse overheid een overheidsopdracht uit om zo op zoek te gaan naar een ontwerpteam. Uit 54 inzendingen heeft een expertecommissie nu zes kandidaten geselecteerd. Het gaat om: Bovenbouw Architectuur + Chirst & Gantenbein (Zwitserland), DRDH Arhitects BV + Jamie Forbert Architects (UK), noAarchitecten + EM2N Arhitekten AG (Zwitserland) + Sergison Bates Architects (UK), OFFICE Kersten Geers David Van Severen + SO-IL Office (VS), Robbrecht en Daem architecten + Dierendonckblancke architecten + Laura Muyldermans, Studio Nauta Bedaux VOF (Nederland) + Feilden Fowles Architects Limited (UK).

De selectie is een mix van Vlaamse en internationale architecten, met één uitsluitend Vlaams team, drie internationale teams en twee gemengde Vlaams-internationale teams.

De zes kandidaten kunnen binnenkort een offerte indienen en de gunningscommissie zal de offertes in de loop van het jaar beoordelen. Het is dan aan de Vlaamse regering om begin 2025 bekend te maken wie de opdracht heeft binnengehaald.

2024-05-03T09:21:17Z dg43tfdfdgfd