WIE GESCHRAPT WORDT DOOR VDAB, HEEFT OOK GEEN RECHT OP LEEFLOON

Mensen die bij VDAB het recht op een werkloosheidsuitkering verliezen omdat ze hardnekkig weigeren mee te stappen in een traject naar werk mogen nadien ook geen leefloon krijgen van het OCMW. Dat heeft Vlaams parlementslid Axel Ronse (N-VA) voorgesteld in het Vlaams Parlement. Het voorstel kreeg meteen felle tegenwind van minister van Werk Jo Brouns (CD&V) en van Vooruit-parlementslid Thijs Verbeurgt.

Ronse deed zijn voorstel in de marge van een vraag over de cijfers rond het aantal sancties van VDAB tegen werklozen. Zo blijkt uit cijfers dat in Vlaanderen 1 op de 9 werklozen geschorst wordt omdat men te weinig inspanningen doet om aan de slag te gaan. In absolute cijfers gaat het om 11.688 van de 102.000 werklozen met een werkloosheidsuitkering. Van 1.757 werklozen werd de uitkering definitief geschorst.

Als het van Axel Ronse afhangt, verdient die laatste groep van hardnekkige werkweigeraars ook geen recht op een leefloon. "Als je het bij VDAB zodanig bont hebt gemaakt dat je geen werkloosheidsuitkering meer kan krijgen en als je niet meer wil meewerken aan een traject naar werk, dan heb je ook geen recht op een leefloon. Zo simpel is het."

Het voorstel botste meteen op kritiek van minister Jo Brouns. Hij vreest dat het mensen "in de armoede" zal duwen. "Ik ben voor een aanklampend en streng beleid. Maar ik ben niet degene die mensen onder een brug gaat duwen", aldus Brouns.

Ook Vooruit-parlementslid Thijs Verbeurgt zegt dat het voorstel "mensen in armoede zal duwen". "Die mensen verdwijnen niet hé. Wat u hier voorstelt, dat is mensen in de miserie duwen en de staat op nog hogere kosten jagen", aldus Verbeurgt.

Ronse is het niet eens met die kritiek en vindt net het toekennen van een leefloon aan mensen die pertinent weigeren te werken "geld door ramen en deuren gooien".

2024-04-25T10:49:53Z dg43tfdfdgfd