VOORUIT NOEMT WEYTS "GEVAAR VOOR DE ONDERWIJSKWALITEIT"

Oppositiepartij Vooruit is kritisch voor Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), die de onderwijsinspectie volgens haar afzwaaiende topman Lieven Viaene de afgelopen jaren "monddood heeft gemaakt". "Een onderwijsminister die ingrijpt in de beslissingen van de onderwijsinspectie, dat is griezelig en vooral erg schadelijk. Weyts is echt een gevaar voor de onderwijskwaliteit", zegt Vlaams Parlementslid Hannelore Goeman.

Ook meerderheidspartij CD&V reageert afkeurend. "Het is van primordiaal belang dat de inspectie onafhankelijk haar werk kan doen", zegt Vlaams Parlementslid Loes Vandromme. "Ongeoorloofde politieke druk kan nooit de bedoeling zijn. Als er gevraagd wordt dat de inspectie doet wat de democratie vraagt, dan rapporteert de inspectie beter aan het parlement dan aan de minister van Onderwijs."

Viaene, die vandaag/vrijdag met pensioen gaat, haalt vrijdag in de kranten van Mediahuis hard uit naar minister Weyts. "Er werden onderzoeken van de inspectie stopgezet, persberichten herschreven en resultaten niet publiek gemaakt. Er werd ook grote politieke druk uitgeoefend in verschillende dossiers, zoals de erkenning van bepaalde scholen", zegt hij.

Volgens Weyts is er sprake van rancune na een negatieve evaluatie van de leidend ambtenaar in kwestie, die "de lat te laag legde: voor de onderwijskwaliteit en voor zichzelf." "De Onderwijsinspectie moet vanzelfsprekend de scholen objectief beoordelen, maar dat wel op basis van een kader dat vastgelegd is door het parlement en de regering. Zo gaat dat in een democratie. De administratie voert beleidsdoelstellingen uit, ook als wij bijvoorbeeld vinden dat er strenger opgetreden moet worden bij onvoldoende kennis van het Nederlands of bij zedenfeiten binnen een school. En uiteraard maken we afspraken over pakweg de timing van communicatie. Als Viaene zelfstandig wil worden, dan kan hij een winkel of een kapperszaak beginnen. Tot dan zal hij uitvoeren wat de Vlaamse democratie van hem vraagt."

2024-03-29T08:27:35Z dg43tfdfdgfd