VLAAMS PARLEMENT KEURT 'TOILETRESOLUTIE' GOED

Het Vlaams Parlement heeft donderdagochtend unaniem het licht op groen gezet voor de 'toiletresolutie' op initiatief van Vlaams parlementslid Katrien Schryvers. In de resolutie, die symbolisch 'met hoogdringendheid' aan de agenda werd toegevoegd, pleit het CD&V-parlementslid voor een 'toiletplan' waarin aangedrongen wordt op meer publieke en toegankelijke toiletten.

Het is een nagel waar Katrien Schryvers al langer op klopt. Voor sommige mensen, zeker mensen met bepaalde aandoeningen, ouderen of ouders met kleine kinderen, is het niet beschikbaar zijn van een proper, toegankelijk toilet met de nodige voorzieningen zelfs ronduit problematisch. Daarom dringt de CD&V-politica al langer aan op een 'toiletplan'.

In haar voorstel, dat mee werd ingediend door Maurits Vande Reyde (Open VLD) en Kris Van Dijck (N-VA), vraagt Schryvers om de beschikbaarheid van openbare toegankelijke en goed onderhouden toiletten in Vlaanderen te vergroten en de informatie over die openbare toiletten beter bekend te maken. "Van een gezin met jonge kinderen tot ouderen: naar het toilet kunnen gaan moet een evidentie zijn voor elke Vlaming", zegt Katrien Schryvers.

De indieners dringen ook aan op een overzicht van beschikbare openbare toiletten in Vlaanderen. Daarom wordt aan de Vlaamse regering aan op een centrale databank. "De input komt dan van steden en gemeenten, maar ook beheerders van publiek toegankelijke gebouwen", zegt Maurits Vande Reyde.

Ten slotte willen de parlementsleden ook een uniforme toiletpas invoeren, uiterlijk tegen de zomer van 2025. "In Vlaanderen zijn er verschillende initiatieven actief met verschillende 'toiletpassen'. Een toiletpas dient om mensen met bepaalde aandoeningen, zoals de ziekte van Crohn, makkelijker toegang te geven tot het toilet bijvoorbeeld in winkels, hotels, cafés, en restaurants. Een uniforme toiletpas moet toiletgebruikers helpen om sneller hun hoge nood kenbaar te maken zonder bijkomende vragen", zegt N-VA-parlementslid Kris Van Dijck.

2024-05-09T04:42:46Z dg43tfdfdgfd