"VLAAMS PARLEMENT KAN NIET IN PLAATS TREDEN VAN RAAD VAN BESTUUR VAN VRT"

Het Vlaams Parlement kan niet in de plaats treden van de raad van bestuur van de VRT, precies om te vermijden dat de politiek rechtstreekse controle zou uitvoeren op het management van publieke omroepen zoals op dit ogenblik in andere Europese landen dreigt te gebeuren. Dat meldt de VRT maandagavond in een persbericht.

De vakbonden ACV en ACOD bij de openbare omroep stuurden maandagmiddag een brief aan de leden van de raad van bestuur van de VRT. Daarin schrijven de bonden dat ze willen dat de CEO van de openbare omroep, Frederik Delaplace, in het Vlaams Parlement vragen van parlementsleden beantwoordt.

In een persbericht spreken de leden van die raad van bestuur maandagavond hun steun uit aan het management en de medewerkers. "De raad van bestuur van de VRT neemt alle recente vragen en opmerkingen over de publieke omroep ter harte. De bestuurders drukken het vertrouwen uit in de intern opgestarte processen en spreken hun steun uit aan de gedelegeerd bestuurder, het directiecollege en alle medewerkers die zich elke dag inzetten om de VRT door een moeilijke transitieperiode te leiden naar een toekomstgericht mediabedrijf", luidt het.

De raad van bestuur van de openbare omroep, samengesteld uit 8 afgevaardigden van de politieke fracties en 4 onafhankelijke bestuurders, is naar eigen zeggen "bezorgd over hoe er wordt omgegaan met de politieke onafhankelijkheid van de omroep". "Om de goede werking en de onafhankelijkheid van de publieke omroep te vrijwaren, is het van het grootste belang dat alle partijen zich houden aan de afspraken gemaakt in het mediadecreet en de beheersovereenkomst. De raad oefent daarbij de controle uit op het management, terwijl het parlement de minister van Media controleert", luidt het.

2024-04-29T17:51:51Z dg43tfdfdgfd