VERKIEZINGEN 2024 - VERLICHTE MONUMENTEN EN GEBOUWEN ROEPEN EUROPESE KIEZERS OP OM TE STEMMEN

Vanaf dinsdagavond zullen in tientallen steden over de hele Europese Unie belangrijke gebouwen verlicht worden met de kleuren van de Europese vlag en met visuals die de burgers oproepen om volgende maand te stemmen bij de Europese verkiezingen.

Op 9 mei vindt traditiegetrouw Europadag plaats, de jaarlijkse herdenking van de historische verklaring van Robert Schuman uit 1950 die de aanzet vormde voor wat nu de EU is. Dit jaar valt die dag precies een maand voor de verkiezingen voor het Europees Parlement, een gelegenheid die het halfrond te baat neemt om de kiezers op te roepen naar de stembus te gaan. In tegenstelling tot België bestaat er in de meeste lidstaten immers geen opkomstplicht.

Om de kiezers naar het stemlokaal te lokken, zullen in samenwerking met regionale en lokale overheden tussen 7 en 9 mei in meer dan 60 steden in de EU symbolische plaatsen worden verlicht. In België wordt de gevel van het stadhuis van Leuven vanaf dinsdagavond verlicht, op woensdagavond wordt de visual "gebruik je stem" geprojecteerd op het Brusselse stadhuis.

Andere belangrijke gebouwen en monumenten in Europa die deelnemen: de Arc de Triomphe in Parijs en het Colosseum in Rome, de gebouwen van het nationale parlement in Dublin, Fort St Angelo in Valletta, het presidentieel paleis in Bratislava, het Cibelesplein in Madrid en het nationale parlement in Boekarest.

2024-05-07T14:52:08Z dg43tfdfdgfd