VERKIEZINGEN 2024 - JAMBON WIL ZICH BESCHEIDEN OPSTELLEN NA DE VERKIEZINGEN

Gezien de resultaten van N-VA in de peilingen, vindt Vlaams minister-president Jan Jambon dat zijn partij zich bescheiden moet opstellen. Hij wil zich dan ook niet expliciet profileren als kandidaat voor een tweede termijn. Dat bleek woensdag uit een interview bij Villa Politica op VRT 1.

Jambon zou persoonlijk graag zien dat N-VA, CD&V en Open VLD ook de volgende Vlaamse regering kunnen vormen, al is dat, gezien de jongste peilingen, geen evident scenario. "Absoluut", antwoordde hij woensdag op een vraag of hij verder wil met de drie. "Omdat we met deze regering het centrumrechtse beleid waar wij voor staan hebben kunnen uitvoeren. Het regeerakkoord was heel gedetailleerd en we hebben het quasi volledig uitgevoerd, iets wat uitzonderlijk is. Voor mij mag het doorgaan, maar het is aan de kiezer om de kaarten te leggen."

Hij wil zich echter niet op de voorgrond plaatsen als volgende minister-president. "Wij staan nu absoluut niet in pole position, dus je moet een beetje bescheiden zijn, maar ik heb de job bijzonder graag gedaan. Als we aan zet zouden zijn, dan gaan we zien wie bij ons het beste is."

De uittredende Vlaamse regering heeft volgens Jambon drie crisissen doorstaan: de coronacrisis, de energiecrisis en de stikstofcrisis. "Maar ik kan met elk van de ministers absoluut nog door een deur. Het zijn allemaal verschillende persoonlijkheden, maar ik kan met elke minister rustig aan tafel zitten en tot conclusies komen."

2024-05-08T13:25:48Z dg43tfdfdgfd