VERKIEZINGEN 2024 - BRUSSELSE CD&V BEPLEIT OVERKOEPELEND REGIONAAL PLAN TEGEN STRAATINTIMIDATIE BIJ VROUWEN

De Brusselse CD&V-politica Bianca Debaets heeft vrijdagmiddag aan tramhalte Anneessens gepleit voor een overkoepelend regionaal plan om straatintimidatie bij vrouwen tegen te gaan. Dat gebeurde tijdens een flyeractie van de vrouwenorganisatie van CD&V, Vrouw en Maatschappij.

Negen op de tien Brusselse vrouwen heeft al te maken gehad met intimidatie op straat. Dat kan vele vormen aannemen, van nagefloten worden, tot ongewenste aanrakingen, achtervolgingen, of nog erger. Vele vrouwen passen hun gedrag aan door 's avonds niet meer buiten te komen, zichzelf op één of andere manier te bewapenen, of intimiderende en donkere plekken in de hoofdstad te vermijden.

CD&V Brussel stelt een tiental maatregelen voor om het probleem op te lossen. Trainingen in het schoolcurriculum, voor politie en hulpdiensten en bewoners van de stad, moeten soelaas brengen en de Brusselse mannelijke burger sensibiliseren en ertoe bewegen het gedrag aan te passen. Ook in het nachtleven moet het anders.

De Brusselse partijafdeling wil ook inzetten op betere straatverlichting, in de parken en in de stations van openbaarsvervoersnet MIVB. De bussen van MIVB zouden volgens Debaets naar het voorbeeld van het Régie Autonome des Transports Parisiens (RATP) ook tussen haltes in moeten kunnen stoppen om vrouwen dichter bij huis te kunnen afzetten.

Naar Weens voorbeeld wil CD&V een genderinclusieve toets invoeren bij stadsplanning, en dat in alle negentien gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. "Nieuwe metrostations, stadsparken, ondergrondse parkings, moeten altijd met een genderinclusieve bril worden bedacht." Daarvoor moet een overkoepelend regionaal plan in voege treden.

Het doel is om een stad te creëren waarbij vrouwen ongestoord bijvoorbeeld borstvoeding zouden moeten kunnen geven in de openbare ruimte. "We moeten zorgen als samenleving dat iedereen zich veilig voelt en tot een gemengde inclusieve en gedeelde openbare ruimte komen", aldus het parlementslid.

2024-04-19T12:12:17Z dg43tfdfdgfd