VERKIEZINGEN 2024 - BEELS TREKT ZICH TERUG ALS LIJSTTREKKER BIJ ANTWERPSE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN

Jinnih Beels trekt zich terug als lijsttrekker van Vooruit bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen dit najaar. Dat heeft de huidige schepen van Onderwijs volgens de partij zelf bekendgemaakt tijdens de algemene ledenvergadering van Vooruit Stad Antwerpen donderdagavond. Beels blijft wel Antwerps lijsttrekker voor de Kamer bij de federale verkiezingen in juni.

Beels zou haar beslissing hebben meegedeeld aan de ledenvergadering zonder de andere partijtoppers daarover vooraf te hebben ingelicht, en zonder dat ze door de leden was gevraagd om zich terug te trekken. Zelf geeft ze in een mededeling aan dat haar "focus nu op de nationale verkiezingen ligt" en ze "de lokale bladzijde" omdraait, weliswaar aan het einde van haar mandaat, eind dit jaar dus. "Ik ben ervan overtuigd dat de rust nu eindelijk kan terugkeren", zegt ze ook.

Beels lag onder vuur bij een deel van de Antwerpse Vooruit-afdeling na het ontslag van partijgenoot Tom Meeuws als schepen. Meeuws bleek door N-VA-schepen Nabilla Ait Daoud beschuldigd van racistische uitlatingen, al gaf hij zelf als reden aan dat hij "moe" en "het moe" was, refererend naar zijn moeilijke positie binnen het stadsbestuur. Daar werd Meeuws als zowat de meest linkse van de socialisten gezien, en dus de schepen die het meest tegengewicht bood aan de N-VA van burgemeester Bart De Wever.

Een deel van de Vooruit-leden uitte na het afscheid van Meeuws hun ongerustheid over de toekomst van de partij in het stadsbestuur en bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Sommigen meenden in de gebeurtenissen zelfs een interne afrekening door Beels te zien. Een ander deel van de Antwerpse Vooruit-afdeling bleef dan weer achter Beels staan en wilde niet licht over de uitspraken van Meeuws gaan.

2024-03-28T23:11:38Z dg43tfdfdgfd