UNIA TEVREDEN MET EUROPESE RICHTLIJN ROND GELIJKHEIDSORGANEN

Gelijkekansencentrum Unia is tevreden dat dinsdag het licht op groen gezet wordt voor een Europese richtlijn met normen voor gelijkheidsorganen. "Dit is een belangrijke richtlijn in de huidige politieke context, omdat ze normen vastlegt om de onafhankelijkheid van gelijkheidsorganen zoals Unia te garanderen, hen te voorzien van voldoende middelen en om hun mandaat en bevoegdheden te versterken", legt Els Keytsman, directeur van Unia, uit.

Vandaag/dinsdag keurt de Raad van de Europese Unie, onder Belgisch voorzitterschap, een richtlijn goed met normen voor "organen voor gelijke behandeling". Gelijkheidsorganen zijn openbare instellingen die verantwoordelijk zijn voor de bescherming van slachtoffers van discriminatie. De aangenomen richtlijn legt normen voor hen vast, die nu voor alle lidstaten zullen gelden.

"De richtlijn waarover vandaag wordt gestemd, zal de rol van gelijkheidsorganen als beschermers van de rechten van Europese burgers, de waarden van de Europese Unie en de in de verdragen verankerde antidiscriminatiebeginselen aanzienlijk versterken. Deze richtlijn stelt ons in staat een nieuwe stap te zetten richting een Europese Unie van Gelijkheid waar iedere burger gelijke kansen heeft om zich te ontwikkelen, gezond te zijn en te blijven en een bijdrage te leveren aan de samenleving", aldus Marie-Colline Leroy, staatssecretaris voor Gelijkheid.

Volgens Unia voldoet de organisatie al grotendeels aan de vereiste kwaliteitsnormen. Het samenwerkingsakkoord van Unia, zeg maar de overeenkomst tussen de federale staat en de deelstaten over het mandaat van Unia, moet wel herzien worden. Het zal volgens Unia onder meer nodig zijn om te zorgen voor een open oproep voor kandidaten voor de raad van bestuur, om de begroting aan te passen aan bijkomende behoeften/missies/mandaten, enzovoort.

Unia roept de volgende regeringen daarom op om de herziening van het samenwerkingsakkoord op te nemen in hun volgende regeerakkoord.

2024-05-07T06:20:54Z dg43tfdfdgfd