TEST MET DRONE-ASSISTENTIE BIJ REDDINGSOPERATIES OP DE NOORDZEE

Deze zomer zal voor het eerst een drone ingezet worden ter ondersteuning van reddingsoperaties aan de Kust. De drone zal onder meer ingezet worden om kleine bootjes en drenkelingen te detecteren, maar ook voor andere opdrachten, zoals visserijcontrole en het opsporen van milieuverontreiniging in de Noordzee. Het gaat om een Europees testproject waarbij Frankrijk en België betrokken zijn. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) op een vraag van N-VA-parlementslid Bert Maertens.

Het project, dat loopt van 13 mei tot 13 september, wordt gecoördineerd door het Europese agentschap EMSA (European Maritime Safety Agency). In België is het Vlaams Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) het centrale aanspreekpunt. Net als Frankrijk krijgt België voor 20 uur per week de drone ter beschikking tijdens de testperiode. Een gelijkaardige inzet van drones is jaren geleden opgestart in de Antwerpse haven.

"Tijdens de proefperiode wordt de geschiktheid van de drone voor verschillende taken voor maritieme dienstverlening uitgetest. De drone zal anomalieën, zoals kleine bootjes, drenkelingen of drijvende objecten op het water detecteren. Bij een incident wordt de drone gebruikt om de opgelopen schade aan een schip goed in beeld te brengen. Ook bij reguliere 'search and rescue'-oefeningen worden de mogelijkheden van de drone uitgetest", legt N-VA-parlementslid Bert Maertens uit.

Op langere termijn is het de bedoeling om testen uit te voeren waarbij de drone kan opstijgen bij calamiteiten. Tijdens deze testperiode zal wel voornamelijk met geplande testvluchten gewerkt worden. "De inzet van de drone zal overigens niet enkel bij reddingsoperaties worden uitgetest. Zo wordt de drone ook gebruikt om milieuverontreiniging op te sporen, zeezoogdieren te spotten en algenbloei te detecteren. Het Vlaams Agentschap Landbouw en Visserij wil de drone inzetten voor visserijcontrole", vult Bert Maertens aan.

2024-05-07T08:51:12Z dg43tfdfdgfd