STORM ROND ‘PIEPERGATE’ GAAT NIET HELEMAAL LIGGEN: MARKUS PIEPER ZIET AF VAN EUROPESE BENOEMING MAAR HAALT UIT

De Duitse christendemocratische politicus Markus Pieper heeft besloten om ontslag te nemen uit zijn functie als gezant voor kleine en middelgrote bedrijven voor de Europese Commissie. Hij neemt zijn job niet op na kritiek op zijn benoeming, de zogenoemde ‘Piepergate’.

De druk op Pieper groeide aanzienlijk. Politiek gezien leek zijn positie onhoudbaar. Tegelijk is zijn reactie tekenend voor de verkiezingen die eraan komen. De vraag blijft wel of dit nog gevolgen heeft voor Ursula von der Leyen.

In het nieuws: Pieper zou vandaag aantreden als afgevaardigde, maar besluit direct ontslag te nemen.

  • De afgelopen dagen was er commotie ontstaan over de benoemingsprocedure van Pieper. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen werd beschuldigd van favoritisme, omdat Pieper uit dezelfde Duitse politieke partij komt. Nochtans zouden er twee tegenkandidaten zijn die met betere resultaten uit de selectietesten waren gekomen.
  • Pieper tekende zijn contract als gezant op 31 maart, maar kreeg direct te maken met stevige tegenwind. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Josep Borrell, samen met commissarissen Nicolas Schmit, Paolo Gentiloni en Thierry Breton uitte openlijk kritiek op de benoeming die zij politiek gemotiveerd vonden.
  • Het voortijdige ontslag van Pieper leek politiek onvermijdelijk, maar komt er met behoorlijke tegenzin. In een persbericht haalt de Duitser zwaar uit naar de liberaal Breton.

“Ik heb met succes een zeer veeleisende selectieprocedure doorlopen. Maar het feit dat juist commissaris Breton, die tot nu toe verantwoordelijk was voor kmo’s en het verminderen van bureaucratie, nu de procedure in twijfel trekt, is ongepast en uitsluitend gemotiveerd door partijpolitiek.”

Markus Pieper

Hoogspanning voor de verkiezingen

Ingezoomd: Ook op Europees niveau staat iedereen strak gespannen voor de aankomende verkiezingen.

  • De eensgezindheid binnen de Europese Commissie lijkt volledig zoek. Ook hier is het politieke steekspel begonnen. Pieper wil duidelijk van de liberalen af, zo blijkt uit het vervolg van zijn reactie: “Net zoals Breton mijn aantreden binnen de Commissie vooraf boycotte, zie ik momenteel geen mogelijkheid om aan de legitieme verwachtingen die aan het ambt verbonden zijn te voldoen. Na de Europese verkiezingen zal dat anders zijn, met de verwachte nieuwe meerderheden”.
  • Er zijn echter weinig verschuivingen te verwachten op Europees niveau. Uit de peilingen blijkt dat Piepers EVP-fractie straks wederom de grootste kan worden, voor de socialisten. Een coalitie tussen die twee, aangevuld met groenen en liberalen, zou straks een meerderheid hebben. Toch doet ook rechts het goed.
  • De verkiezingskoorts neemt toe, wat nog eens bevestigd wordt door het antwoord uit de entourage van Breton. Een functionaris vindt dat Pieper “de rollen omdraait” en noemt de beschuldigingen jegens Breton “belachelijk”, zo schrijft Politico.

Om te volgen: Gaat ‘Piepergate’ hiermee volledig liggen?

  • Bij von der Leyen is te horen dat ze de beslissing van Pieper “begrijpt maar ook jammer vindt”. Feit blijft dat de Commissievoorzitter de beslissing nam om hem te benoemen. Of dat, naast een hoop andere akkefietjes, nog gevolgen heeft voor haar positie als voorzitter, valt nog af te wachten.
  • Pieper zelf kan weer terug naar het Europees parlement. Doordat hij vroegtijdig zijn ontslag indiende, blijft hij parlementslid. Al lijkt uit zijn persmededeling op te maken dat hij de positie niet definitief wil opgeven.

2024-04-16T08:38:07Z dg43tfdfdgfd