STOCLETPALEIS: BRUSSELS PARLEMENT KEURT OPENING UNESCO-ERFGOED VOOR PUBLIEK GOED

Het Brusselse parlement heeft vrijdag met een ruime meerderheid een ontwerp van ordonnantie goedgekeurd dat een kader biedt voor een opening van gebouwen op de Werelderfgoedlijst van Unesco voor het publiek. Op de oppositiebanken stemden MR, N-VA en Vlaams Belang tegen.

De tekst werd opgemaakt tegen de achtergrond van een geschil tussen staatssecretaris voor Erfgoed Ans Persoons (Vooruit.brussels) en de familie Stoclet over de toegang van het publiek tot het Stocletpaleis. Na vergeefse bemiddelingspogingen maakte Persoons een voorontwerp van ordonnantie dat dit en andere gebouwen op de lijst tot maximaal vijftien dagen per jaar openstelt voor het publiek wanneer er geen akkoord wordt gevonden met de eigenaar.

Oppositielid Anne-Charlotte d'Ursel (MR) vreest dat de radicale maatregelen van de ordonnantie de liefhebbers van erfgoed en potentiële kopers in de gordijnen zal jagen. Ze meent ook dat de tekst het eigendomsrecht zal aantasten. Eenzelfde geluid bij Mathias Vanden Borre (N-VA), die erop wijst dat de familie een beroep zou kunnen aantekenen.

Het Stocletpaleis aan de Tervurenlaan is gebouwd in 1911 en wordt niet meer bewoond sinds 2002. Het gebouw staat sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van Unesco en wordt beschouwd als één van de paradepaardjes van art nouveau in Brussel, maar het blijft gesloten voor het publiek. De familie wijst op de fragiliteit van het gebouw en het risico op verval bij een opening voor het publiek.

De familie verzette zich vorig jaar ook al tegen een 3D-reconstructie in het kader van een expo over het werk van de architect, Josef Hoffmann.

2024-04-19T19:27:33Z dg43tfdfdgfd