STAATSGREEP VERIJDELD IN CONGO - OOK EUROPESE UNIE "ZEER ONGERUST" OVER TERDOODVEROORDELINGEN IN CONGO

De Europese Unie zegt met "grote bezorgdheid" kennis genomen te hebben van de "nieuwe terdoodveroordelingen" in Congo. Vorige week vrijdag werden 37 mensen, onder wie ook de Belg van Congolese origine Jean-Jacques Wondo, veroordeeld tot de doodstraf omdat ze volgens het Congolese gerecht betrokken waren bij een mislukte staatsgreep eerder dit jaar.

"De Europese Unie herhaalt dat zij in alle gevallen en onder alle omstandigheden tegen de doodstraf is gekant", klinkt het in een statement van Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid. "De doodstraf is onverenigbaar met het onaantastbare recht op leven en is wreed, onmenselijk en vernederend. De doodstraf is de ultieme ontkenning van de menselijke waardigheid, werkt niet afschrikkend en maakt gerechtelijke dwalingen onomkeerbaar. De EU herhaalt ook dat het recht op een eerlijk proces en de eerbiediging van de rechten van de beschuldigde moeten worden gewaarborgd."

Borrell zegt nog dat de Unie dit standpunt zal blijven overbrengen aan de Congolese autoriteiten, en "alles in het werk zal stellen om alle doodsvonnissen te vermijden".

Daarnaast toont de hoge vertegenwoordiger ook "grote bezorgdheid" over deze achteruitgang van de rechtstaat en roept hij de Congolese regering op om het moratorium op de doodstraf in Congo weer in te voeren. Eerder dit jaar besliste de regering om dat moratorium, dat in 2003 werd ingevoerd, op te heffen.

Maandag meldde de Belgische FOD Buitenlandse Zaken al dat de Congolese ambassadeur op het matje werd geroepen, en zondag belde minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib met haar Congolese ambtgenote. In dat gesprek drukte Lahbib haar "diepe bezorgdheid" uit over het vonnis. "Ik heb benadrukt dat België absoluut tegen de doodstraf is", aldus Lahbib in haar boodschap op X. "Het recht op verdediging moet altijd worden gerespecteerd."

2024-09-16T16:34:17Z dg43tfdfdgfd