SCHOOLTOESLAG VOOR BIJNA 5.000 PLEEGKINDEREN

Bijna 5.000 pleegkinderen, 4.965 om precies te zijn, krijgen dit schooljaar automatisch een schooltoeslag omdat ze langer dan een jaar in een pleeggezin verblijven. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers (CD&V) heeft opgevraagd. Sinds enkele jaren wordt die schooltoeslag ook toegekend aan pleegkinderen die doorheen het schooljaar van pleeggezin veranderen. Dat is dit schooljaar het geval voor 305 leerlingen.

Wanneer een kind tijdelijk niet meer thuis kan blijven wonen, is pleegzorg in Vlaanderen de eerste te overwegen vorm van hulpverlening. Die opvang in een gezin is vaak te verkiezen boven een verblijf in een instelling. Om pleeggezinnen te ondersteunen, is in het verleden beslist om de schooltoeslag (of selectieve participatietoeslag) automatisch toe te kennen wanneer het pleegkind ten minste een jaar in een pleeggezin verblijft.

Sinds de invoering van die automatische toekenning in het schooljaar 2014-2015 is het aantal pleegkinderen dat zo'n toeslag krijgt met 85,1 procent gestegen, meer bepaald van 2.682 in het schooljaar 2014-2015 tot 4.965 in dit schooljaar 2023-2024.

Eén van de elementen die volgens Schryvers heeft meegespeeld, is de aanpassing van de regelgeving in 2021 waardoor een pleegkind zijn toeslag behoudt wanneer hij van pleeggezin wisselt tijdens het schooljaar. Voordien kon de schooltoeslag enkel worden toegekend als het pleegkind minstens een jaar in hetzelfde pleeggezin verbleef. Sinds 1 september 2021 is het recht op de toeslag ook gegarandeerd wanneer een pleegkind in de loop van het schooljaar van pleeggezin verandert, maar de pleegzorg in totaal wel minstens een jaar duurt.

Dankzij die aanpassing ontvangen dit schooljaar 305 extra pleegkinderen een schooltoeslag, terwijl ze die eerder niet zouden hebben ontvangen. "De cijfers bewijzen dat een kleine ingreep in de regelgeving wel degelijk een verschil kan maken", stelt Schryvers.

2024-03-29T11:42:55Z dg43tfdfdgfd