RUTTEN WIL SUBSIDIES VAN GELOOFSGEMEENSCHAPPEN SCHRAPPEN

De verplichting voor de steden en gemeenten om jaarlijks 60 miljoen bij te dragen om de werkingstekorten van lokale geloofsgemeenschappen te dekken, kan worden geschrapt. Dat concludeert Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD) uit een studie die ze bestelde bij de Universiteit Antwerpen. "Iedereen is vrij om te geloven, maar wat mij betreft kan je niemand verplichten te betalen voor het geloof van een ander. Geloof behoort tot de privésfeer. De overheid zou niet langer verplicht moeten zijn tekorten bij te passen", aldus Rutten.

De liberalen vinden al langer dat het systeem van de financiering van geloof in Vlaanderen op de schop moet. Daarom bestelde Rutten een grondige juridische studie bij de Universiteit Antwerpen om systeem te herbekijken.

Die schuift drie scenario's naar voren. In het eerste, model, blijft het verplicht bijpassen van tekorten door de overheid behouden, maar komt er een vereenvoudiging van welke lokale overheid moet bijpassen voor welke geloofsgemeenschap. In het tweede model moet de overheid nog bijpassen, maar wordt de bijdrage bij een tekort geplaffoneerd.

Het derde model verplicht het bijpassen niet langer en stelt dat geloofsgemeenschappen hun eigen middelen moeten aanspreken om tekorten te dekken. Erediensten hebben namelijk geen recht in de grondwet of op basis van mensenrechten om financiering af te dwingen. Het houdt ook in dat geloofsgemeenschappen moeten nadenken over hun werking: zo zouden de verschillende Rooms-katholieke kerken in Vlaanderen financieel solidair met elkaar kunnen zijn door elkaar te steunen.

"Kerken zijn deel van de geschiedenis van Vlaanderen. Ze zijn erfgoed. Ze vormen vaak het ijkpunt van een gemeente of stad. Gemeenten zouden zelf moeten kunnen beslissen in overleg met de lokale geloofsgemeenschap voor welke kosten ze mee instaan", aldus Rutten.

2024-04-17T03:40:41Z dg43tfdfdgfd