REGERING PLANT FORSE KORTING OP TRANSMISSIENETTARIEVEN VOOR GROOTVERBRUIKERS

De federale regering wil de transmissienettarieven voor de industriële grootverbruikers in ons land tot 80 procent verlagen. Ze liet daarvoor een amendement indienen op een wetsontwerp dat dinsdag in eerste lezing groen licht kreeg in de Kamercommissie Energie. Premier Alexander De Croo noemt het initiatief "een belangrijk element" om een geplande miljardeninvestering van ArcelorMittal in Gent te houden.

Een studie van sectorfederatie Febeliec bevestigde het eind maart nog maar eens: de elektriciteitsprijzen voor de industrie liggen in ons land gevoelig hoger dan het gemiddelde van de buurlanden. Voor grootverbruikers gaat dat al snel om miljoenen euro's verschil.

In België gevestigde bedrijven lonken daarom steeds vaker naar investeringen in de ons omringende landen. Staalgigant ArcelorMittal plande een miljardeninvestering in de Gentse haven, maar dreigt die over te hevelen naar Frankrijk of Duitsland, die ook nog eens met forse overheidssteun zwaaien.

In een subsidiewedloop wil de federale regering niet meegaan, maar voor maatregelen om de energiekosten onder controle te houden stond ze wel open, gaf premier Alexander De Croo begin maart al aan.

De oplossing is er nu in de vorm van een meerderheidsamendement op een wetsontwerp dat dinsdag voorlag in de Kamercommissie Energie. Concreet zal de regering daardoor kunnen beslissen om de energie-intensieve industrie een korting te geven op de transmissienettarieven, gefinancierd via een openbaredienstverplichting waarvoor netbeheerder Elia gecompenseerd wordt met algemene begrotingsmiddelen. Zo komt de financiering alvast niet op de stroomfactuur van huishoudens of kmo's terecht. Op kruissnelheid gaat er een prijskaartje van 160 miljoen euro mee gepaard.

Premier De Croo maakt zich sterk dat de regering tot 80 procent korting zal kunnen geven op de transmissienettarieven voor de industriële grootverbruikers. Hij noemt de maatregel "broodnodig om de energie-intensieve bedrijven in ons land te houden" en bevestigt dat het initiatief "een belangrijk element is" in de discussie met ArcelorMittal.

2024-04-23T16:58:13Z dg43tfdfdgfd