PERSONEEL AFSTAMMINGSCENTRUM WORDT VERDUBBELD

Het personeel van het Afstammingscentrum wordt verdubbeld tot tien voltijdse medewerkers. Dat zei minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) dinsdag in het Vlaams Parlement na een vraag van Freya Van den Bossche (Vooruit).

Het centrum helpt mensen met vragen over hun herkomst en identiteit. Door een toenemend aantal vragen, is er momenteel een lange wachttijd. Wie zich nu aanmeldt, moet tot anderhalf jaar wachten op een intake. Volgens het centrum is het verwerken van afstammings- en zoekvragen dan ook erg tijdsintensief. De organisatie schat de verwerkingstijd op 37 uur per dossier.

Een van de redenen voor het toegenomen aantal vragen zijn de dossiers uit Ethiopië. In november vorig jaar bleek dat bij sommige adopties van Ethiopische kinderen via adoptiebureau Ray of Hope een loopje met de werkelijkheid was genomen. Onderzoekers die in opdracht van Crevits naar het land reisden en er twaalf adoptiedossiers natrokken, kwamen tot de vaststelling dat ­ouders in minstens één geval hun kind niet bewust hadden afgestaan voor adoptie. De minister lanceerde daarop een brede oproep om zich te melden bij het Afstammingscentrum.

2024-05-07T16:07:20Z dg43tfdfdgfd