OUDERGEM STAPT NAAR JUSTITIE OVER WERKEN AAN LEONARDKRUISPUNT

De Brusselse gemeente Oudergem is maandag naar het gerecht gestapt tegen Vlaanderen over de werken aan het Leonardkruispunt. Met die stap wil de gemeente ervoor zorgen dat een bijzondere wet uit 1980 gerespecteerd wordt, en er een pauze komt voor overleg met de betrokken gemeenten en belanghebbenden. De zaak komt woensdag voor de rechtbank van eerste aanleg.

Sophie de Vos, burgemeester van Oudergem, legt uit dat het de bedoeling is om Vlaanderen te herinneren aan de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming van de instellingen. Die bepaalt namelijk dat op- en afritten van de Brusselse ring (R0) slechts mogen worden gesloten of onbruikbaar gemaakt na overleg tussen de gewesten.

"Het doel van deze actie", vervolgt de Brusselse burgemeester, "is een pauze in te lassen die deze naam waardig is om dat overleg te organiseren. We willen niet de noodzakelijke werkzaamheden niet stoppen."

"Elk project heeft zijn verrassingen en de bijkomende problemen die aan de tunnelwanden zijn opgedoken, werden al in februari onder de aandacht gebracht van het Vlaams Gewest", zegt de burgemeester. "Er was dus voldoende tijd om overleg te organiseren. Zeker omdat bijvoorbeeld ook Vlaamse gemeenten als Kraainem en Wezembeek getroffen worden door de gevolgen van de afsluitingen."

2024-04-16T08:48:34Z dg43tfdfdgfd