ONDERWIJSMINISTER LAAKT "VERRAAD" VAN PS EN ECOLO

"Het is verraad, compleet deloyaal." Zo reageert bevoegd minister Françoise Bertieaux (MR) woensdag op de goedkeuring van een decreetvoorstel dat aanpassingen doorvoert in het hoger onderwijs. Dat gebeurde met een wisselmeerderheid van coalitiepartners PS en Ecolo, met de steun van PVDA, maar dus tegen de zin van MR.

Bertieaux verwijt socialisten en groenen een "electorale vlucht vooruit" door een "geïmproviseerde, slecht voorbereide hervorming" door te drukken "die slecht zal uitdraaien voor de instellingen en de studenten". Volgens de liberale minister dreigen de examens op "chaos" uit te draaien.

Om 08.30 uur stond een vergadering van de regering van de Franse gemeenschap op de agenda. "Er is nog een regering, want in de deelstaten vallen de regeringen niet, zoals dat federaal wel kan, maar er is een regering die onmogelijk loyaal en in vertrouwen kan regeren na wat afgelopen nacht is gebeurd", zei de minister op Bel-RTL. Dat is een probleem, want er liggen nog dossiers klaar die voor het einde van de legislatuur moeten passeren. "Ik kan me niet inbeelden dat er nog het minste vertrouwen is om ze goed te keuren, want je weet maar nooit dat een partner met een wisselmeerderheid op de proppen komt."

Het voorstel werd goedgekeurd in commissie, maar moet nog langs de plenaire vergadering. "Zolang dat niet is gebeurd, blijf ik manieren zoeken om die losgeslagen trein tegen te houden, maar ik moet toegeven dat hij goed vertrokken is", aldus nog Bertieaux.

2024-04-17T07:40:48Z dg43tfdfdgfd