NIEUWE VERGUNNING BRUSSELS AIRPORT - NIEUWE VERGUNNING SCHAADT DE GEZONDHEID, VINDT BRUSSELS MINISTER MARON

Voor Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) is de nieuwe vergunning die zijn Vlaamse collega Zuhal Demir heeft afgeleverd voor Brussels Airport "een gemiste kans omdat die onvoldoende de gezondheid en het welzijn van de omwonenden garandeert". Hij overweegt om na analyse de Brusselse regering voor te stellen om hiertegen in beroep te gaan, stelt hij vrijdag in een mededeling.

De Brusselse regering had in haar advies gevraagd het aantal bewegingen te beperken tot 220.000 per jaar, de Brusselse geluidsnormen te respecteren, de nachtvluchten te schrappen en een vernieuwing van de vloot op te leggen, voor minder luidruchtige vliegtuigen. Ook de Vlaamse administratie ging in haar advies in dezelfde richting, zij het minder ambitieus, aldus nog Alain Maron.

Maar minister Demir heeft beslist om haar eigen administratie niet te volgen en een plafond van 240.000 vluchten op te leggen met een veel tragere vermindering van de geluidsoverlast tegen 2032.

De Ecolo-minister betreurt dat "de vragen van de Brusselse regering, die de gezondheid en het welzijn van de omwonenden wilde beschermen", onvoldoende in rekening genomen werden. "We moeten besluiten dat de Vlaamse regering het welzijn en de gezondheid van tienduizenden omwonenden van de luchthaven, Vlamingen, Brusselaars en Walen heeft opgeofferd voor kortetermijnbelangen van de luchthaven", stelt Maron nog.

De Brusselse minister gaat de vergunning nu grondig analyseren en als die analyse zijn eerste indruk bevestigt, zal hij de Brusselse regering voorstellen om in beroep te gaan.

2024-03-29T13:28:06Z dg43tfdfdgfd