NIEUWE VERGUNNING BRUSSELS AIRPORT - "DEMIR OFFERT GEZONDHEID OMWONENDEN OP"

Oppositiepartij Groen heeft kritiek op de nieuwe omgevingsvergunning die door minister van Omgeving Zuhal Demir is afgeleverd aan Brussels Airport. Volgens fractieleider Mieke Schauvliege is de N-VA-minister er niet in geslaagd om in het dossier economie en gezondheid met elkaar te verzoenen. Integendeel, volgens Schauvliege "offert minister Demir de gezondheid van de omwonenden volledig op met alle bijhorende risico's en kosten van dien".

Minister Demir heeft vrijdag de nieuwe omgevingsvergunning voor Brussels Airport goedgekeurd. In de vergunning, een vergunning van onbepaalde duur, worden volgens de N-VA-minister voorwaarden opgelegd "om het evenwicht tussen de economische belangen van de luchthaven en de leefbaarheid voor de omgeving te garanderen".

Voor oppositiepartij Groen gaan de opgelegde voorwaarden niet ver genoeg. Het blijft volgens Groen bij "een beperkt voornemen om pas tegen 2032 de overlast terug te schroeven en bovendien ook maar met 30 procent".

Volgens fractieleider Mieke Schauvliege komt de minister "niet verder dan wat gerommel in de marge". "Concreet beleid om de leefbaarheid te verbeteren is er niet. Ook mag Brussels Airport Company het aantal vluchten nog verder laten toenemen tot 240.000, hoewel ook daar de administratie een plafond van 234.000 vluchten per jaar voorstelde. Het enige concrete wat op tafel ligt, is een lichte aanpassing van de vluchten in het het weekend", klinkt de kritiek. "Mensen hebben niet alleen in het weekend recht op rust. Dat is een aankondiging om te sussen, maar ondertussen wordt de gezondheid van de duizenden omwonenden verder onder druk gezet", meent Schauvliege.

Volgens Groen is de vergunning bovendien "juridisch wankel". "De kans bestaat dat als er in beroep wordt gegaan, de vergunning vernietigd wordt, waardoor er van voor af aan begonnen moet worden", aldus Schauvliege, die er ook nog op wijst dat het stikstofprobleem volgens haar "niet ten gronde is aangepakt".

2024-03-29T11:42:54Z dg43tfdfdgfd