N-VA BOOS OP SENAATSVOORZITTER STEPHANIE D'HOSE VOOR ANNULEREN COMMISSIE

N-VA reageert misnoegd op de annulatie van de geplande Senaatscommissie Institutionele Aangelegenheden. Die commissie zou maandag verschillende voorstellen rond de herziening van de Grondwet bespreken, maar de zitting werd afgelast. Volgens Karl Vanlouwe (N-VA) gaat de beslissing van Senaatsvoorzitter Stephanie D'Hose (Open VLD) over die annulatie in tegen de gemaakte afspraken en valt D'Hose uit haar rol als voorzitter. D'Hose zelf zegt dat niet alle fracties aanwezig konden zijn en dat er op de volgende vergadering, op 13 mei, alle ruimte is om de verschillende voorstellen te bespreken en te stemmen.

Met het einde van de legislatuur in zicht buigt naast de regering en de Kamer ook de Senaat zich over de lijst met artikelen van de Grondwet die voor herziening in aanmerking komen. Normaal gezien zou vandaag/maandag de commissie Institutionele Zaken van de Senaat de bespreking van verschillende voorstellen van partijen aanvatten. Maar de geplande zitting werd in extremis afgelast.

"Verschillende fracties hadden laten verstaan dat ze niet aanwezig konden zijn. Ik heb liever een debat waarin elke partij aanwezig kan zijn. We hebben ook een zitting voorzien op 13 mei. Dan kunnen we alle voorstellen bespreken en stemmen", aldus D'Hose.

Maar bij oppositiepartije N-VA zijn ze 'not amused' met die gang van zaken. Volgens Karl Vanlouwe kan D'Hose met haar "eenzijdige beslissing" niet zomaar ingaan tegen werkafspraken die in de commissie zelf gemaakt werden. Bovendien temporiseert D'Hose volgens hem bewust omdat de Vivaldiregering zelf nog niet klaar is met dezelfde oefening rond de herziening van de Grondwet. "D'Hose stelt zich hier niet op als een voorzitter van de Senaat, maar als een voorzitter van de Vivaldimeerderheid", aldus Vanlouwe.

2024-04-29T11:35:47Z dg43tfdfdgfd