MINIMALE DIENSTVERLENING OPGENOMEN IN NIEUWE BESTEKKEN VAN EXPLOITANTEN DE LIJN

In de nieuwe bestekken van de exploitanten van De Lijn, dat zijn de private onderaannemers van openbare vervoersmaatschappij, zal de regeling voor de minimale dienstverlening bij aangekondigde stakingen worden opgenomen. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) donderdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van CD&V-parlementslid Karin Brouwers. Concreet gaat het om bestekken vanaf juli 2025.

Met het decreet rond de 'continuïteit van dienstverlening' voerde minister Peeters in 2021 bij De Lijn een systeem van minimale dienstverlening bij stakingen in. Dat systeem was gebaseerd op de eerder ingevoerde regeling bij de NMBS .

Concreet voorziet het decreet onder meer dat een stakingsaanzegging minimaal acht dagen op voorhand moet worden gemeld en dat werknemers tot 72 uur voor de staking de tijd krijgen om te laten weten of ze meestaken of niet. Reizigers kunnen dan ook 24 uur op voorhand te weten komen welke voertuigen rijden.

Die regeling voor een gegarandeerde dienstverlening kon echter nog niet worden opgelegd aan de exploitanten van De Lijn, de zogeheten 'pachters' of private bedrijven die werken in onderaanneming van De Lijn.

Maar daar lijkt nu verandering in te komen. Volgens minister Peeters is er het engagement dat er in de nieuwe bestekken van de exploitanten "een soortgelijke regeling wordt opgenomen zodat zij bij een stakingsaanzegging de regeling rond de continuïteit van dienstverlening zullen honoreren". Het gaat volgens de minister om bestekken vanaf juli 2025. Concreet zal de regeling vanaf dan van toepassing zijn op 80 procent van de contracten. Op langere termijn moet dat evolueren naar 100 procent van de contracten.

CD&V-parlementslid Karin Brouwers reageert tevreden op die nieuwigheid. "Die gegarandeerde dienstverlening is toch een van de goede zaken die we de voorbije jaren hebben kunnen realiseren bij De Lijn."

2024-03-28T10:55:32Z dg43tfdfdgfd