MAURITS VANDE REYDE WIL MET OPEN VLD HERVORMINGSSTEUN BIEDEN AAN ECONOMISCH RECHTS BELEID

"Als de huidige poging tot regeringsvorming niet naar economisch rechts beleid leidt, dan moet Open VLD openstaan voor hervormingssteun aan een regering zonder socialisten." Dat vindt kandidaat-voorzitter voor Open VLD Maurits Vande Reynde. Hij vreest dat de huidige formatie nu richting "centrumlinks tot links beleid" gaat.

Met de constructie van hervormingssteun of gedoogsteun zou Open VLD in de oppositie blijven, maar wel steun bieden aan een rechts-economisch alternatief voor de federale regering van Bart De Wever, zonder Vooruit.

Het voorstel komt er "uit ongerustheid over de huidige signalen die uit de formatiegesprekken komen", aldus de liberaal. "Ik heb te doen met De Wever. De uitspraken van zijn vriend (Vooruit-voorzitter Conner) Rousseau de afgelopen weken zijn duidelijk. Hij wil dat de overheid nog meer uitgaven kan doen buiten de begroting, kant zich tegen broodnodige hervormingen, wil meer belastingen op vermogens en stelde zelfs een veto tegen de term 'centrumrechts'."

Vande Reyde verkiest hervormingssteun boven een klassieke regeringsdeelname, aangezien de partij met haar verkiezingsresultaat niet in een positie is om postjes op te eisen. "Maar als we met onze steun vanuit het parlement tot een coherent rechts herstelbeleid kunnen komen, zonder socialisten, dan moeten we die verantwoordelijkheid wel opnemen. Onze basis wil niet dat we mee regeren, maar wel dat we economisch rechts beleid steunen."

Dat een meerderheid zonder Vooruit en met Open VLD met één Kamerzetel op overschot krap is, is voor Vande Reyde "niet onoverkomelijk". "De Vlaamse raketijscoalitie heeft ook maar 3 zetels op overschot. De belangen zijn te groot om het niet te overwegen als alternatief", stelt hij. "Het kan de keuze betekenen tussen economisch links beleid, met meer belastingen, of een economisch rechtse richting, met hervormingen en lagere overheidsuitgaven. Dat zal voor alle rechts-economische krachten wel belangrijk genoeg om in het parlement aanwezig te zijn."

2024-07-26T05:05:10Z dg43tfdfdgfd