MALAISE GEVANGENISSEN - SLUITING GEVANGENIS SINT-GILLIS VINDT PLAATS ZOALS GEPLAND

De sluiting van de gevangenis van Sint-Gillis vindt zoals gepland "gefaseerd" plaats en zou tegen het einde van dit jaar rond moeten zijn. Dat meldt het Gevangeniswezen (DG EPI) maandagavond.

Vijftien dagen geleden werd de overplaatsing georganiseerd van alle geïnterneerden van de gevangenis van Sint-Gillis naar de nieuwe gevangenis van Haren. "Hierdoor is er geen psychiatrische annex meer in de gevangenis van Sint-Gillis", meldt DG EPI.

Het gevangeniswezen ziet evenwel ook in de Brusselse gevangenissen een sterke toename van het aantal gedetineerden, net als elders. Er zijn momenteel 1.445 gedetineerden in Brussel, terwijl dat er op 19 september 2022 maar 1.160 waren. Ook de opening van nieuwe gevangenissen heeft volgens DG EPI vertraging opgelopen.

In die context zoekt DG EPI momenteel een oplossing voor de capaciteit van alle gedetineerden in overtal. Verschillende mogelijkheden worden momenteel bestudeerd.

Met betrekking tot de detentieomstandigheden in de gevangenis van Sint-Gillis wil DG EPI erop wijzen dat het probleem van ongedierte werd aangepakt door een gespecialiseerd bedrijf. "Hierdoor is het probleem sterk verminderd, al is het moeilijk om dit permanent te verhelpen", luidt het nog.

Er zitten momenteel 496 gedetineerden in de gevangenis van Sint-Gillis, terwijl die oude gevangenis nog voor de opening van Haren meer dan 900 gedetineerden telde. De gevangenis van Haren heeft momenteel 946 gedetineerden en is nog niet volledig operationeel, maar zal uiteindelijk een capaciteit van 1.190 bedden hebben.

2024-04-29T20:52:17Z dg43tfdfdgfd