LANDBOUWBEURS LIBRAMONT - GAUMSE WORST NU OOK BESCHERMD MET EUROPEES LABEL

Worst uit Gaume, waaronder de beroemde 'Pipe Gaumaise', is ingeschreven in het register van 'Beschermde Geografische Aanduidingen' (BGA). Dat heeft de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België vrijdag bekend gemaakt.

De worst uit Gaume vult de lijst aan van Waalse beschermde producten zoals het visgerecht Escavèche uit Chimay, Ardeense hesp, de Pâté Gaumais, de aardappelvariëteit Plate de Florenville, de Vins de pays des Jardins de Wallonie en de Ardeense worst.

Het Europese systeem van geografische aanduidingen beschermt de namen van producten die afkomstig zijn uit specifieke regio's, die specifieke kwaliteiten bezitten of een reputatie genieten die verbonden is met het productiegebied. Producten met een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) zijn producten die het nauwst verbonden zijn met hun productieplaats. Een BGA benadrukt het verband tussen de betrokken geografische regio en de naam van het product, wanneer een bepaalde kwaliteit, reputatie of andere kenmerken hoofdzakelijk te danken zijn aan de geografische oorsprong.

"De worst uit Gaume is licht gerookt en gedroogd. Het wordt verkregen door varkensvlees te fermenteren", kondigde de Commissie vrijdag aan. "De verplichte ingrediënten voor de bereiding van het mengsel zijn mager vlees en varkensvet, zout en peper. De verhouding tussen vet en mager vlees varieert enigszins voor een 'pipe' gaumaise, een van de vier vormen die de gaumaisworst kan aannemen. Er mogen ook kruiden en specerijen aan de bereiding worden toegevoegd: knoflook, sjalot, mosterdzaad, laurier, foelie, nootmuskaat, ui en tijm", volgens de officiële aanvraag die is gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU.

2024-07-26T14:21:51Z dg43tfdfdgfd