KAMER GEEFT GROEN LICHT VOOR AFSCHAFFING VERJARING VAN ERNSTIGE MOORD- OF ROOFMOORDZAKEN

De plenaire vergadering van de Kamer heeft donderdag groen licht gegeven voor de afschaffing van de verjaringstermijn voor de meest ernstige moord- en roofmoordzaken.

Misdaden tegen de menselijkheid, genocide, oorlogsmisdaden en seksuele misdrijven ten aanzien van minderjarigen kunnen nooit verjaren en worden altijd berecht, ongeacht de tijd die sinds de feiten verstreken is. De federale regering wilde die uitzondering ook invoeren voor zeer ernstige moord- of roofmoordzaken. Eind 2022 keurde ze een wetsontwerp goed dat nog door toenmalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) werd ingediend. Intussen is het een ontwerp van zijn opvolger Paul Van Tigchelt.

Concreet gaat het om misdaden die de bevolking "ernstige vrees hebben aangedaan" of "tot doel hadden de basisstructuren van het land te ontwrichten of te vernietigen". De regeling zou zo onder meer van toepassing kunnen zijn op terreurdossiers of misdaden als die van de Bende van Nijvel.

Het wetsontwerp schaft ook de onderbreking van de verjaringstermijn af en maakt het onmogelijk voor dossiers om nog te verjaren eens ze zijn doorverwezen naar de correctionele rechtbank. De huidige verjaringstermijnen van minimaal 6 maanden en maximaal 20 jaar worden aangepast naar minimaal 1 jaar en maximaal 30 jaar, afhankelijk van de minimale en maximale strafmaat die vasthangt aan een misdrijf.

2024-03-28T19:26:21Z dg43tfdfdgfd