GO! ZAL VANAF 2025 ONDERWIJS GARANDEREN IN ALLE GEMEENSCHAPSINSTELLINGEN

Vanaf 1 september 2025 zal het GO! onderwijs aanbieden aan de jongeren in alle gemeenschapsinstellingen. Dat bevestigt het gemeenschapsonderwijs donderdagmiddag.

Het Vlaams Parlement heeft donderdagochtend unaniem een decreet goedgekeurd dat het onderwijs in gemeenschapsinstellingen moet garanderen. Het Vlaams Parlement speelt daarmee in op enkele aanbevelingen die werden geformuleerd na een onderzoek door de onderwijsinspectie.

Er is binnen de jeugdhulp, en met name dan in de gemeenschapsinstellingen, immers al jaren een groot probleem door een gebrek aan officieel onderwijs, waardoor niet alle jongeren toegang hebben tot volwaardig onderricht. Voor veel van die jongeren staat hun onderwijstraject stil. Het is een nagel waar het Kinderrechtencommissariaat en de Commissie van Toezicht voor Jeugdinstellingen (CVTJ) al jaren op hameren. In haar laatste jaarverslag noemde de CVTJ het gebrek aan volwaardig onderwijs nog "onaanvaardbaar".

Voor elk van de drie gemeenschapsinstellingen zal een afdeling van een bestaande secundaire school worden opgericht, laat het GO! weten. De klassenraad van de gemeenschapsinstelling zal voor elke leerling een onderwijstraject uittekenen, samen met het CLB en de school waar de leerling het laatst ingeschreven was. Dankzij deze aanpak kunnen de leerlingen een certificaat of diploma behalen.

Het GO! mikt op 1 september 2025 om aan de slag te kunnen gaan in de gemeenschapsinstellingen. Na de goedkeuring van de decreten, is er nog regelgeving nodig om de overheveling van de bevoegdheid van het beleidsdomein Welzijn naar Onderwijs in goede banen te leiden. Die zou in de loop van het schooljaar 2024-2025 rond moeten zijn.

2024-05-09T13:59:05Z dg43tfdfdgfd