GEMEENTE SCHAARBEEK WIL BEGROTINGSTEKORT VAN 8,5 MILJOEN TEGEN 2026 OPVULLEN

Het college van burgemeester en schepenen van Schaarbeek heeft woensdagavond een meerjarenplan voorgesteld om de gemeentebegroting tegen 2026 opnieuw in evenwicht te krijgen. In de gemeentebegroting van 2024 zit een gat van 8,5 miljoen euro. De stemming van het meerjarenplan werd echter uitgesteld op vraag van de gemeenteraad. Dat meldt het kabinet van burgemeester Cécile Jodogne (DéFI).

Heel wat Brusselse gemeenten zitten in financiële moeilijkheden. In totaal zijn dertien van de negentien Brusselse gemeenten 2024 ingegaan zonder volwaardige begroting en onder voorlopige twaalfden. Sommige gemeenten vallen ook onder financiële curatele van het Gewest, dat nota bene zelf moeilijke budgettaire vaarwateren moet doorkruisen.

De gemeente Schaarbeek is geen uitzondering. Wel integendeel, de begroting van 2024 vertoont een tekort van "iets meer" dan 8,5 miljoen euro. Het college van burgemeester en schepenen geeft daarnaast ook toe dat dat niet alleen een realiteit is voor het budget van het gemeentebestuur, "maar ook van onze partners zoals politie, OCMW en de crèches". Dat heeft vooral te maken met de gestegen inflatie en energiekosten en de toenemende armoede in de Ezelsgemeente. Het gaat over een tekort van om en bij de 2,5 procent ten aanzien van de totale uitgaven in 2024 (346.327.652 euro, red.).

Het college, dat zich bewust is van het probleem, heeft als oplossing een driejarenlan uitgestippeld om tegen 2026 de begroting opnieuw in balans te krijgen. Daarin worden de personeelskosten beperkt door het niet vervangen van vertrekkend personeel en toekomstige aanwervingen te pauzeren. Er wordt ook gesnoeid in de werkingskosten van de gemeente en in het aantal bonussen voor het personeel.

"Deze terugkeer naar een evenwicht sluit elke belastingsverhoging voor de inwoners van Schaarbeek uit", aldus burgemeester Jodogne. Volgens Jodogne krijgen "grote volksgemeenten" zoals Schaarbeek "bijzonder weinig financiële steun van de gewestelijke en federale overheden".

2024-03-28T10:25:27Z dg43tfdfdgfd